<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A sárospataki önkormányzat szeptember 30-i hatállyal felbontja a szolgáltatási szerződéseket az E-Star Alternatív Nyrt.-vel - erről döntött csütörtök délutáni rendkívüli ülésén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város önkormányzata.

Aros János (Fidesz) polgármester az ülést követően újságíróknak elmondta: a döntés értelmében névértéken, 240 ezer forintért kivásárolják az E-Star 49 százalékos tulajdonrészét a városban a hő- és távhőszolgáltatást végző, az önkormányzat és a cég közös tulajdonában lévő Patakhő Kft.-ből. Így a Patakhő száz százalékos önkormányzati tulajdonba kerül - közölte a polgármester. Hozzátette: a cég által nyilvántartott 430 millió forintos tartozásból 200 millió forintot ismer el a sárospataki önkormányzat. Ennek megfizetéséről, ütemezéséről nyilatkoznak, és "mindent megtesznek azért", hogy még ebben az évben az önkormányzat tulajdonába kerüljenek azok az eszközök is, amelyekkel a tényleges távhőszolgáltatást végzik.

Bár ennek értékéről nem nyilatkozott érdemben a polgármester, ám az eszközökért vélhetően százmilliókat kell fizetni. Aros János tájékoztatása szerint már megkezdték az egyeztetést egy bankkal, amely várhatóan december 15-ig az önkormányzat rendelkezésére bocsátja az összeget.

Sárospatak a szerződések felbontásával több milliárd forintos megtakarításban bízik. A zempléni város önkormányzata még 2007-ben kötött szerződést az E-Star jogelődjével, az RFV Nyrt.-vel a közétkeztetés, az intézményi hőszolgáltatás, a távhőszolgáltatás és a közvilágítás működtetésére. A tőzsdén is jegyzett társaság azzal fogadtatta el magát, hogy az általa végrehajtandó 500 millió forintos, energiahatékonyságot szolgáló beruházás eredményeként olcsóbbá válik a szolgáltatás. Ám ez nem vált valóra, ezért a sárospataki önkormányzat először a közétkeztetést vásárolta ki a közös cégből még 2009-ben. A közvilágítási szerződést az idén bontották fel, a hő- és távhőszolgáltatásról pedig most döntöttek.

MTI