<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Amíg a politikusok vagyoni helyzetéről a közvélemény kevés valódi információt tudhat meg vagyonnyilatkozataik alapján, addig az állami pénzintézmények vezetői komolyabban vették a bevallásokat.

A Napi Gazdaság cikke szerint a pénzügyi vagyonlista élén minden bizonnyal Simor András jegybankelnök áll, akinek pénzügyi vagyona 1 milliárd 448 millió forintra nőtt, miután tavaly eladta gazdasági érdekeltségeit. Simor vagyona egy év alatt 45 millió forinttal növekedett, ráadásul egy vérteskozmai nyaraló megvásárlására is futotta. Az elnök nem tőzsdézik, vagyonának túlnyomó részét befektetési alapokban tartja.

Alelnökei közül Király Júlia 20 millió forinttal gyarapodott 2009-ben, így pénzügyi vagyona immár meghaladja a 401 millió forintot. Király elsősorban befektetési alapokban és nyugdíjpénztárakban tartja a pénzét, míg vagyonának jelentős részét vagyonkezelő cégében. A másik alelnök, Karvalits Ferenc pénzügyi vagyona 39 millió forinttal, 34 millióra csökkent tavaly, ennek oka a vagyonnyilatkozatból nem derül ki; Karvalits összes pénzét államkötvényekben tartja, emellett műgyűjtő is.

A Napi összeállításának másik vesztese Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke, akinek pénzügyi vagyona 60,7 millió forintról 49,7 millióra csökkent. Kopits vagyoncsökkenésére sincs magyarázat, az viszont látható, hogy forintban lévő megtakarításait mérsékelte, a devizásat növelte.

A Napi szerint a legjobb évet Erdei Tamás, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója zárta, aki mellékállásban a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagja, így kénytelen évente vagyonnyilatkozatot adni. Erdei pénzügyi vagyona - nem számítva jelentős ingatlanvagyonát - tavaly 65 millió forinttal, 613 millióra forintra emelkedett. Az MKB vezére sem tőzsdézik, vagyonát bankja befektetési alapjában - valamint OTP befektetési jegyekben, illetve sima bankbetétben - tartja; a mindennapi kiadások fedezetére pedig 20 millió forintos készpénzvagyona szolgálhat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.