3p

Amióta adatokkal rendelkezünk - 2009 januárja óta - még egyszer sem történt hasonló a magyar munkaerőpiacon. Egy cég sem jelentett be csoportos létszámleépítést.

2015. júliusban a foglalkoztatók által véghezvitt csoportos létszámleépítés nem történt - olvasható a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb közleményében. Ilyenre pedig még sosem volt példa, legalábbis 2009 januárjától kezdődően. Eddig ebből a szempontból a "legjobb" hónap 2015 májusa és 2014 júniusa volt, amikor is egyaránt 220 fő, csoportos létszámleépítés keretein belül történő elbocsátását jelentették be a cégek.

Idén július végéig összesen 6827 dolgozótól váltak meg ilyen formában a vállalkozások, ami viszont 2011 óta a legnagyobb létszámot jelenti az első hét hónapot nézve. Akkor több mint 15 ezer embertől váltak meg a cégek.

Tovább javult a piac

Az NFSZ adatai alapján júliusban kicsit tovább javult a munkaerőpiac helyzete, hiszen 362 022 nyilvántartott álláskereső volt Magyarországon, ami előző hónaphoz képest majdnem 5000-rel, előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 52 ezerrel kevesebb. Így továbbra is többéves mélyponton van a létszám, ami még a következő hónapokhoz kisebb mértékben tovább csökkenhet majd a piac éven belül jellemző mozgásából ítélve.

Az álláskeresőkön belül minden csoportban mérséklődőtt a létszám, legnagyobb mértékben a szociális támogatásban részesülők száma csökkent egy hónap alatt. 126 365-en voltak júliusban, ami 3,4 százalékkal kevesebb a júniusinál.

Az éves bázisú változásokat tekintve sokat javult az ellátás nélküli állástalanokra vonatkozó statisztika. Egy év alatt ugyanis 20,3 százalékkal 183 428 főre mérséklődött a létszám. Igaz, ez még továbbra is állás nélküliek kicsivel több mint felét, 50,7 százalékát teszi ki.

Több lett a munkahely is, de...

Noha a éves és havi bázison is sikerült a korábbinál több munkahelyet létrehozni, ez változatlanul a közfoglalkoztatásnak köszönhető. A támogatott új munkahelyek száma ugyanis 59 047 volt, ami több mint a júniusi duplája, sőt az egy évvel korábbi szintet is közel 1000-rel meghaladja. Ennek köszönhetően a összes létrehozott munkahely tekintetében a második legerősebb hónap volt a július a maga 74 615 pozíciójával, aminél több lehetőség csak márciusban nyílt az álláskeresők előtt. Akkor is "természetesen" a közfoglalkoztatás beindulásának és húzóerejének köszönhetően.

A júliusi adatokra visszatérve a piac önerejéből, támogatás nélkül 15 568 új pozíció nyílt meg az álláskeresők előtt, ami az idei év harmadik leggyengébb "teljesítménye. A korábbi évek adatait vizsgálva megelőlegezhető, hogy az idei év a piaci munkahelyteremtés szempontjából könnyen gyengébb lehet a tavalyinál. Júliustól kezdődően ugyanis már apad a munkaerő-kereslet a cégek részéről, erősebb hónapnak még a szeptember mutatkozhat, ezt leszámítva év végéig látványos megugrásokra már nem igen számíthatunk.

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!