2016. október 18. 11:22

A svájci frankban felvett lakossági hiteleket eredeti árfolyamon váltják lejhitelre - az erről szóló törvénytervezetet egyhangúlag fogadta el a román képviselőház kedden.

A jogszabály szerint a frankhitelesek adósságát azon a jegybanki árfolyamon kell a bankoknak lejre váltaniuk, amely a szerződéskötés napján volt érvényes. A képviselőházban elfogadott a tervezetből törölték azt az előírást, hogy csak a jövedelmük 50 százalékánál nagyobb törlesztő-részleteket fizető frankhitelesek jogosultak az előnyös konverzióra, miként azt a feltételt is, amely a 250 ezer franknál kisebb hitelekre korlátozta a törvény hatályát. A decemberi parlamenti választásokra készülő román pártok képviselői felszólalásaikban egymásra licitálva igyekeztek a - mindenki által támogatott - törvény szerzői jogát kisajátítani.

A Román Nemzeti Bank (BNR) több ízben megpróbálta lebeszélni a honatyákat arról, hogy a frankhitelek korábbi árfolyamokon való átváltásáról alkossanak jogszabályt. A BNR szerint a törvény kamatemelésekhez vezethet, és megingathatja a lej árfolyamát, mivel arra kényszeríti a bankokat, hogy lejt adjanak el mintegy 1,2 milliárd euró értékben.

Ők a legjobban kereső celebek

A legnagyobb veszélyt azonban a gazdasági elemzők abban látják, hogy a törvény a több százezer euró-hiteles számára is precedenst teremt. Romániában ugyanis távolról sem volt annyira elterjedt a frankhitel, mint Magyarországon: a román jegybank a 2007-es 2008-as ingatlanhitel-felbuzdulás idején figyelmeztette az embereket az árfolyamkockázatra.

Tavaly januárban a frank-árfolyamgát eltörlése mindössze 75 ezer lakossági ügyfelet érintett, akiknek a harmada azóta megegyezett bankjával a hitel lejre váltásáról. Idén nyáron a több mint 50 ezer még meglévő lakossági frankhitel 5,8 milliárd lejt (400 milliárd forint) tett ki, 25 százalékkal kevesebbet, mint tavaly év végén.

Cristian Paun gazdasági szakértő a Digi 24-nak nyilatkozva rámutatott: a most elfogadott konverziós törvény semmit nem mond a kamatról, és gyakorlatilag azokat "jutalmazza", akik 2008 előtt a lej, vagy akár euró-kamatnál jóval kisebb kamat miatt vállalták a svájci frank árfolyamkockázatát, és így szerinte a most elfogadott törvénnyel azok jártak rosszul, akik felelősen vettek fel hitelt. A tervezetet korábban a szenátus már megszavazta. A törvény akkor lép hatályba, ha azt az államfő kihirdeti.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.