2008. április 16. 06:34

Szlovákia elzúg mellettünk, jövőre bevezetheti az eurót, nem véletlen, hogy itthon egyre gyakrabban példálóznak északi szomszédunkkal. Az ottani változásokról és a hazai lehetőségről kérdezte az mfor.hu Győrffy Dórát, a Debreceni Egyetem Közgazdasági Karának adjunktusát, aki nem mellesleg a Pekingben résztvevő olimpiai csapat tagja, magasugrásban fogja színeinket képviselni.

A Kádár-kor keserű öröksége

Győrffy Dóra

- Szlovákiában ekkoriban éppen egy ellenkező irányú fordulat következett be. Mire jöttek rá az ottani választók?

- '98-ban stagnált a gazdaság, magas volt a munkanélküliség, és nyilvánvalóvá vált, hogy a költségvetési hiány magas szintje se tartható tovább. A bankokba felgyülemlettek a rossz adósságok, amelyet csak tetézett az ország nemzetközi kiközösítettsége. Úgy tűnt, hogy Szlovákia nem csatlakozhat az Unióhoz.

A Druzinda vezette Meciar-ellenes koalíció azonban kibékült a nemzetközi közösséggel, stabilizálta a költségvetést és támogatta a külföldi működő tőke beáramlását. A következő választásokon Dzurinda már egy ideológiailag koherens, jobb-közép koalíciót tudott alakítani, mely elkötelezett volt a reformok mellett. Ezek legfontosabb elemei az államháztartás rendbetételét célozták, költségvetési szabályok, az egykulcsos adó bevezetése és a szociális transzferek csökkentése révén. Nálunk mindebből semmi nem látszik, csupán a reform fogalmát járatjuk le, amennyiben az elmúlt két év intézkedéseit annak tekintjük.

- A szlovákokhoz ömlik a külföldi tőke, hozzánk meg csak csordogál. Mit gondol, miért?


- Ez is azért van, mert a reformoknak köszönhetően Szlovákiában stabil és kiszámítható az üzleti környezet, míg nálunk a magas, folyamatosan változó adók és az ezzel járó adminisztráció rendkívül kedvezőtlen feltételeket teremtenek a beruházásokhoz. Továbbá Szlovákiában nagyon rugalmas a munkaerőpiac, az emberek ösztönözve vannak a munkavállalásra - részben az alacsony adókulcs, részben a szociális transzferek csökkentése révén.

- Mennyi náluk az adókulcs, és pontosan hogyan kell érteni?


- Jelenleg 19 százalékos az adókulcs, ennyi az szja, az áfa és a társasági adó. Lényeges elem, hogy minden jövedelmet annak forrásától függetlenül egyformán terhelnek, az adóterhek  pedig eltolódtak a közvetlen adóktól a közvetett, fogyasztást terhelő adók felé. A pragmatikus cél az volt, hogy visszaszorítsák az adóelkerülést. Ezt részben az alacsony kulcs, részben az adórendszer leegyszerűsítése révén sikerült elérni.

- Úgy tűnik, hogy rajtunk kívül minden kelet-európai ország magára talált. Miért? Ez a kádárizmus öröksége?

- A gulyáskommunizmus öröksége ma már inkább átok, semmint előny. Magyarországon nagyobb az elvárás az állammal szemben, és nagyobb a nosztalgia a kommunista idők iránt, mint máshol. A másik ok, hogy az országnak soha nem kellett komolyabb válsággal szembesülnie, és emiatt a politikai osztály nem tanulta meg, milyen következményei lehetnek a felelőtlenségnek. Szlovákia a Meciar-időszak után ezzel már tisztában van.

Varga M. István

Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.