2011. április 13. 13:13

A hatékonyabb közös nemzetközi fellépés mellett álltak ki, s egy összekötő csoport létrehozásáról döntöttek a BRICS-csoport gazdasági és kereskedelmi miniszterei szerdán a dél-kínai Szanja (Sanya) városában, a csütörtöki csúcstalálkozó színhelyén.

Az öt feltörekvő gazdaság, Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika egyöntetű döntését az üzleti kapcsolatok elmélyítésére irányuló szándék konkrét jeleként értékelte a kínai kereskedelmi miniszter Csen Tö-ming (Chen Deming).

Az összekötő csoport elemezni fogja az aktuális gazdasági együttműködést és a kereskedelem állását a BRICS-országok között, továbbá értékeli a folyamatokat mielőtt meghatározná az intézményi kereteket, valamint megtenné intézkedéseit az egymásközti együttműködés fokozására, illetve más fejlődő országokkal történő együttműködésre.

A BRICS tagországok közötti kereskedelem az elmúlt évtizedben évi 28 százalékkal bővült, s megközelíti a 230 milliárd dollárt.

Csen a megbeszéléseket követően elmondta, a résztvevők egyetértettek abban, hogy a világgazdaság felépülőben van a 2008-ban kezdődött pénzügyi válságból, s abban is, hogy a protekcionizmus elkerülésével intenzívebbé kell tenniük együttműködésüket. Hozzátette: az öt ország a globális gazdaságban "békéltető" szerepet játszik miközben gazdaságaiknak helyenként túlfűtöttséggel, inflációs nyomással és az eszközbuborék veszélyeivel kell szembenézniük.

Az indiai kereskedelmi és ipari tárca vezetője Anand Sharma azt emelte ki, hogy az öt országnak jobban ki kell használnia előnyeit és meghatározóbb szerepet kell játszania a nemzetközi pénzügyi rendszer, a Világbank és Nemzetközi Valutaalap intézményi reformjában.

A miniszterek megerősítették, hogy támogatják Oroszország csatlakozását a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO). Egyúttal kifejezték szándékukat arra, hogy megerősítik a kommunikációt és az egyeztetést a G20-ak csoportjával például az éghajlatváltozás kérdésben, illetve más a fejlődő országok érdekeit érintő ügyekben.

A BRICS-országok csütörtökön tartják csúcsértekezletüket, amelyen most először lesz jelen a csoportba tavaly meghívott Dél-Afrika elnöke. A korábban még BRIC nevű országcsoport - Brazília, Oroszország, India és Kína tagokkal - első csúcsa 2009-ben volt Jekatyerinburgban, tavaly pedig Brazíliavárosban találkoztak a vezetők.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.