2017. augusztus 7. 08:17

Szeptemberben három napon át csak sürgősségi eseteket látnának el. Céljuk, hogy megnöveltessék a fogászatokra jutó állami finanszírozást, ami most a fogorvosi munkák piaci árának a negyedét teszi ki.

Szeptember 4. és 6. között tiltakozó akciót tartanak a közfinanszírozott fogorvosok, írja a Magyar Idők. A tervek szerint a tb-betegeket ellátó fogászatokon ebben a három napban csak sürgősségi eseteket látnak majd el. Az akcióval a fogászatokra jutó finanszírozás növelését akarják elérni.

(MTI)

Jelenleg a magyar állam évente összesen 28 milliárd forintot, vagyis lakosonként 2800 forintot fordít fogászati ellátásra. A Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának számításai szerint ez pont a fele a szükséges minimumnak, de a fogorvosi munka piaci ára valójában ennek a három-négyszerese.

A Magyar Orvosi Kamara fogorvosi tagozatának elnöke korábban azt nyilatkozta a lapnak, hogy az alulfinanszírozottság miatt egyre több az üres közfinanszírozott fogorvosi praxis. A jelenlegi mintegy háromszázat még éppen el tudják látni helyettesítésekkel, körzetösszevonásokkal, de ha tovább nő a betöltetlen közfinanszírozott fogorvosi szolgálatok száma, akkor már valóban lesznek olyan helyek az országban, ahol nem lesz állami fogorvos.

mfor.hu