TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2009. június 11. 09:11

A meglepően magas májusi inflációs adat után a pénzromlás ütemének további gyorsulására számítanak a piaci elemzők a következő hónapokban. Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője szerint decemberben akár 8 százalék fölé is nőhet az év/éves infláció.

Az elemzők a jegybank 3 százalékos inflációs céljánál jóval magasabb éves átlagos index-szel számolnak 2009-ben.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a fogyasztói árak májusban 1,5 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.

A magas havi drágulást az idény jellegű élelmiszerek árának emelkedése okozta.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője kiemelte: 1998 óta nem volt még ilyen mértékű havi emelkedés az élelmiszerárakban. A szakember szerint a májusi adatokból következően az inflációs kilátások a jövőre nézve sem jók. Véleménye szerint a következő hónapokban még több kellemetlen adat láthat napvilágot. A júniusi inflációban már megjelenik az elmúlt hetek üzemanyagár-emelése, így a következő hónapban már 4 százalék fölött lehet az árindex, az év végére pedig akár 8 százalék fölé is nőhet az év/éves infláció. A Raiffeisen Bank szakértője éves átlagban 5 százalék fölötti inflációra számít 2009-ben és jövőre is.

Megjegyezte, hogy ez jóval magasabb a jegybank 3 százalékos inflációs céljánál. Az elemző nem tartja jónak, hogy az MNB a változatlan adótartalmú indexet helyezi a kommunikációja középpontjába, azaz nem számítja bele a július 1-jétől esedékes áfa-emelést.

Ádám Zoltán, a TakarékBank elemzője kiemelte, hogy az idényáras élelmiszerek drágulása pörgette fel az inflációt májusban, és ebből arra lehetne következtetni, hogy ez a tendencia nem folytatódik. Azonban a világszerte érezhető inflációs nyomás az élelmiszerek árában, továbbá a magyarországi aszály további drágulást vetít előre.

A TakarékBank elemzője szerint a második félévben átlagosan 6 százalék fölött lehet a fogyasztóiár-emelkedés dinamikája, az év egészére pedig 4,7 százalékos átlagos inflációval számol. A december/decemberi index számítása szerint 6,3 százalék lesz.

Ádám Zoltán szerint a vártnál magasabb inflációs adatot követően a jegybank monetáris politikája szempontjából "egyszerűsödött a helyzet", ezek után a jegybank még kevésbé fogja mérlegelni a kamatcsökkentés lehetőségét.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.