<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ifo gazdaságkutató intézet a német lízingszövetség közösen összeállított indikátora a beruházási aktivitás dinamikus javulását jelzi előre az idei évre.

A második negyedévi lendületes gazdasági növekedést követően az év hátra lévő részében is a beruházási tevékenység bővülésére lehet számítani. Az indikátor legalább hat százalékos növekedést jelez előre az idei évre vonatkozóan 2009-hez képest - írja az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut für Wirtschaftsforschung e.V. an der Universität München) MTI-hez eljuttatott tanulmánya.

A kedvező adatokat távlati perspektívába helyezve azonban látni kell, hogy "az idei látványos növekedés ellenére a termelőberendezés-beruházások még messze elmaradnak a krízis előtti szinttől. 2010 első hat hónapjában a vállalatok 20 százalékkal kevesebb gyárépítési- és termelőberendezésre vonatkozó új rendelést adtak mint 2008 első hat hónapjában" - mutatott rá Arno Städtler, az ifo szakértője.


Az ingóságok lízingberuházásai - a termelőjavak iránti kereslet egyik legjelentősebb forrása - kétszázalékos növekedést mutattak a második negyedévben 2009 második negyedévéhez képest. A személygépkocsik és furgonok lízingje hat százalékkal, a haszongépjárművek lízingje három százalékkal emelkedett, szemben a termelőipari berendezések lízingjének nyolc százalékos, illetve az irodagép berendezések hét százalékos csökkenésével.

Az indikátor a beruházások további növekedését jelzi előre 2011-re is, bár csökkenő dinamikával. A termelőberendezés-beruházások akár nyolc-kilenc százalékkal is növekedhetnek. Az előrejelzés számos kockázati és bizonytalansági tényező hatásának van kitéve, ezért fenntartásokkal kezelendő.

A beruházások iránti igényt egyelőre erősen visszaveti az alacsony kapacitáskihasználás a termelőipari szektorban. Annak ellenére is, hogy a kapacitáskihasználás a krízis mélypontjában, 2009 első negyedében elért 71 százalékról az idei év közepére már 82 százalékra emelkedett, de még mindig öt százalékponttal marad el a krízis kitörése előtti szinttől.

MTI