Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Túljutott az infláció a csúcsponton, és megkezdődött a kamatvágások időszaka - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült legújabb előrejelzésében. A kutatók szerint így a jegybanki alapkamat csökkentésére lehet számítani a jövőben.

A prognózis szerint az infláció csak átmenetileg gyorsult, túl van a csúcsponton, és szeptembertől - a tavaly őszi nagy áremelési hullám bázisba kerülésével - erőteljesen mérséklődik. Éves átlagban 7 százalékos, de az év végén már csak 4,5-5 százalékos fogyasztói áremelkedés várható.

A 2006 októberétől 8 százalékos jegybanki alapkamat júniusban megkezdődött csökkentése júliusban nem folytatódott. Idén - az infláció esésével párhuzamosan - még legalább egy százalékpontos kamatcsökkentés várható, így az alapkamat az év végére 6,5 százalék körül lehet. A forint tartósan erős, éves átlagban 250 forint/euró árfolyam valószínű.

Csökkenő reálkeresetek

A GKI szerint a reálkeresetek az első öt hónapban 6,8 százalékkal, az év egészében 4,5 százalékkal mérséklődnek, de az utolsó negyedévben már nem lesz reálbércsökkenés. A nominális bruttó keresetek január-május folyamán a tervezettnél gyorsabban, 7,4 százalékkal emelkedtek. Az üzleti szférában több mint 10 százalékos - vagyis az OÉT-megállapodás felső határánál is gyorsabb - volt a bérnövekedés, igaz ez részben a foglalkoztatás fehéredéséből fakadt. A keresetek emelkedése eddig a költségvetési szektorban 3 százalék alatti.

Az előrejelzés szerint az ősz során a cégeknél lassulás várható, mivel a fehéredés által generált béremelkedés már tavaly megkezdődött. A költségvetési szektorban viszont a második félévben mintegy 8 százalékos béremelés lesz a 13. havi fizetés felének terhére. Bár, a bruttó és a nettó keresetek közötti olló az év során jelentősen mérséklődik, de így is a tervezettnél némileg erőteljesebb, 4,5 százalék körüli reálbércsökkenés várható. Szeptembertől azonban a reálbérek már nem lesznek kisebbek az egy évvel korábbi szintnél - véli a GKI.

3,2 százalékos GDP növekeéssel számolnak

A piackutató intézet szerint a gazdasági növekedés üteme a tavalyihoz képest visszaesik, de jóval meghaladja a tervezettet, az idei évre 3,2 százalékos bővülést vár a GKI, 2006-ban 2,9 százalék volt. A munkanélküliség az idén eddig csökkent, az év végére azonban - részben szezonális okok, részben a például a pedagógusok körében várható elbocsátások hatására - némi emelkedés várható.

A GKI szerint az egyensúlyi viszonyok kedvezően alakulnak. Az államháztartás hiánya az EU módszertana szerint a GDP 6,2 százaléka lesz, vagyis még mindig nagyon magas, de kisebb a konvergencia-programban előirányzottnál. A külkereskedelmi hiány eddig fele a 2006. évinek, és várhatóan az év egészében is hasonló arány érvényesül. A folyó fizetési és tőkemérleg hiánya is sokat javul, a külföldi működőtőke beáramlása azonban az első negyedévben elmaradt a tavalyitól, miközben a tőkeexport bővült. Az év egészében azonban a tőkeimport élénkülése várható.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.