2007. július 30. 07:56

Túljutott az infláció a csúcsponton, és megkezdődött a kamatvágások időszaka - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült legújabb előrejelzésében. A kutatók szerint így a jegybanki alapkamat csökkentésére lehet számítani a jövőben.

A prognózis szerint az infláció csak átmenetileg gyorsult, túl van a csúcsponton, és szeptembertől - a tavaly őszi nagy áremelési hullám bázisba kerülésével - erőteljesen mérséklődik. Éves átlagban 7 százalékos, de az év végén már csak 4,5-5 százalékos fogyasztói áremelkedés várható.

A 2006 októberétől 8 százalékos jegybanki alapkamat júniusban megkezdődött csökkentése júliusban nem folytatódott. Idén - az infláció esésével párhuzamosan - még legalább egy százalékpontos kamatcsökkentés várható, így az alapkamat az év végére 6,5 százalék körül lehet. A forint tartósan erős, éves átlagban 250 forint/euró árfolyam valószínű.

Csökkenő reálkeresetek

A GKI szerint a reálkeresetek az első öt hónapban 6,8 százalékkal, az év egészében 4,5 százalékkal mérséklődnek, de az utolsó negyedévben már nem lesz reálbércsökkenés. A nominális bruttó keresetek január-május folyamán a tervezettnél gyorsabban, 7,4 százalékkal emelkedtek. Az üzleti szférában több mint 10 százalékos - vagyis az OÉT-megállapodás felső határánál is gyorsabb - volt a bérnövekedés, igaz ez részben a foglalkoztatás fehéredéséből fakadt. A keresetek emelkedése eddig a költségvetési szektorban 3 százalék alatti.

Az előrejelzés szerint az ősz során a cégeknél lassulás várható, mivel a fehéredés által generált béremelkedés már tavaly megkezdődött. A költségvetési szektorban viszont a második félévben mintegy 8 százalékos béremelés lesz a 13. havi fizetés felének terhére. Bár, a bruttó és a nettó keresetek közötti olló az év során jelentősen mérséklődik, de így is a tervezettnél némileg erőteljesebb, 4,5 százalék körüli reálbércsökkenés várható. Szeptembertől azonban a reálbérek már nem lesznek kisebbek az egy évvel korábbi szintnél - véli a GKI.

3,2 százalékos GDP növekeéssel számolnak

A piackutató intézet szerint a gazdasági növekedés üteme a tavalyihoz képest visszaesik, de jóval meghaladja a tervezettet, az idei évre 3,2 százalékos bővülést vár a GKI, 2006-ban 2,9 százalék volt. A munkanélküliség az idén eddig csökkent, az év végére azonban - részben szezonális okok, részben a például a pedagógusok körében várható elbocsátások hatására - némi emelkedés várható.

A GKI szerint az egyensúlyi viszonyok kedvezően alakulnak. Az államháztartás hiánya az EU módszertana szerint a GDP 6,2 százaléka lesz, vagyis még mindig nagyon magas, de kisebb a konvergencia-programban előirányzottnál. A külkereskedelmi hiány eddig fele a 2006. évinek, és várhatóan az év egészében is hasonló arány érvényesül. A folyó fizetési és tőkemérleg hiánya is sokat javul, a külföldi működőtőke beáramlása azonban az első negyedévben elmaradt a tavalyitól, miközben a tőkeexport bővült. Az év egészében azonban a tőkeimport élénkülése várható.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.