3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Magyarország ideális célpontja lehet a Nemzetközi Valutaalap új típusú hitelének, melyet a múlt héten jelentettek be - vélik az egyik nagy amerikai befektetési bank elemzői. Az úgynevezett elővigyázatossági hitelt azok az országok igényelhetnék, melyek nem felelnek meg a rugalmas hitelkeret szigorúbb feltételeinek. Mfor.hu-háttér.

Bár a magyar kormány egyelőre elutasítja egy újabb IMF-megállapodás megkötését, az elemzők továbbra sem tartják kizártnak, hogy ha negatívra fordul a piaci hangulat, akkor kénytelenek lesznek visszatáncolni. Ráadásul a Valutaalap által a múlt héten bejelentett újfajta hitel egy esetleges menekülő útvonal lehet: lenne megállapodás, de mégsem olyan, mint a régi.

Újfajta hitelt adna az IMF

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetősége a múlt hét elején jelentette be, hogy a tagállamok véleményét is meghallgatva új hiteltípust hoz létre: az úgynevezett elővigyázatossági hitelt (PCL) azok az országok kaphatnák meg, melyek nem felelnek meg a rugalmas hitel (FCL) szigorú követelményeinek. Ugyanakkor az új konstrukció különbözne a jelenlegi készenléti hiteltől is.

A Bloomberg cikke úgy fogalmazza meg, hogy azok az országok kaphatnának az új forrásból, melyek mérsékelten sebezhetők. Tehát a készenléti hitelre már nincs szükségük, a rugalmas hitel feltételeit viszont nem tudják teljesíteni.

A múlt heti bejelentéskor John Lipsky, az IMF vezérigazgató-helyettese nem említett konkrét országokat az elővigyázatossági hitellel kapcsolatban, de azt kifejtette, hogy jóval több ország élhetne ezzel a lehetőséggel, mint a rugalmas hitellel. A Valutaalap szakembere szerint a szervezetnél a források is rendelkezésre állnak ahhoz, hogy bevezessék az új típusú hitelt.

Menekülőút lehet Orbánnak

Az elővigyázatossági hitelkérelmek elbírálásakor az IMF szakemberei figyelembe veszik majd, mennyire tudja az adott ország finanszírozni magát a piacról, milyen a fiskális és monetáris politikája, illetve mennyire erős a bankrendszere. Az elővigyázatossági hitelt kérő országoknak a tervek szerint félévente kell majd felülvizsgálaton átesniük az IMF részéről szemben a készenléti hitel esetében tapasztalható negyedéves vizsgálódással."Ha valaki ezeket a feltételeket olvassa, akkor az látszik, hogy Magyarország lehet az elővigyázatossági hitel tökéletes mintaországa. A fundamentumai még nem elég erősek ahhoz, hogy a rugalmas hitel feltételeinek megfeleljen, azonban az elmúlt években jelentős előrelépést ért el, ezért most sokkal jobb a pénzügyi helyzete, mint korábban" - írják hétfőn megjelent elemzésükben a Morgan Stanley szakemberei.

Az elemzők szerint ha hazánk kérné, akkor az IMF kész lenne nekünk nyújtani elsőként az új hiteltípusból. Bár az Orbán-kormány jelenleg elutasító egy új megállapodással kapcsolatban, a Morgan Stanleynél nem zárják ki, hogy ha a piaci hangulat negatívra fordul, akkor a kormány kénytelen lesz jóval enyhébb hangot megütni a Valutaalappal folytatandó tárgyalásokon.

Korábban a magyar miniszterelnök és a nemzetgazdasági miniszter is arról beszélt, hogy vissza akarják szerezni az ország gazdasági függetlenségét, illetve mivel a piacról is tudjuk finanszírozni a költségvetés hiányát, ezért nincs szükség új IMF-megállapodásra.

Végső esetben azonban akár Orbánéknak is jól jöhet az új hiteltípus, hiszen így könnyebben ki lehet hátrálni korábbi szavaik mögül. Ha mégis szükség lesz új megállapodásra, akkor mondhatják, hogy azt már jóval kedvezőbb feltételekkel kötötték meg, ez már nem olyan hitel, mint a korábbi.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!