<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Egy új árufuvarozási folyosó, az Amber létrehozására nyújtott be szándéknyilatkozatot az Európai Bizottsághoz a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) márciusban négy ország - Magyarország mellett Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia - nevében - közölte az NFM szerdán.

A tájékoztatás szerint a vasúti folyosó fontos magyarországi ipari központokat és intermodális terminálokat kapcsol össze Közép-Európa tengeri kapujával, Koper kikötővárossal. A szlovén, szlovák és lengyel régiókon túl összeköttetést biztosít a szerb határhoz is.

Az Amber életre hívásával az első új uniós árufuvarozási folyosó alakul ki azóta, hogy egy közösségi rendelet 2010-ben kilenc árufuvarozási korridort hozott létre. Így a szándéknyilatkozat benyújtói vezető szerepet vállalnak a fennmaradt áruszállítási hézagok betöltésében. Az útvonalak számának növelésével pedig fokozzák a teljes vonalhálózat rugalmasságát.

Az új árufuvarozási folyosó északon Varsóból és a lengyel-belorusz határtól indul, és délen a szlovén Koperig tart. Magyarországi szakaszai a Rajka - Csorna/Sopron - Zalaszentiván útvonalon vezetnek az adriai kikötőváros felé, Komáromon és Budapesten át pedig Kelebiánál a szerb határig.

A kezdeményezéssel a négy ország fejezi ki közös szándékát a nemzetközi árufuvarozás logisztikai folyamatainak fejlesztésére, a kereskedelmi és üzleti kapcsolatok ösztönzésére. Magyarország három, kelet-nyugati irányú uniós árufuvarozási folyosó tagjaként az Amber létrehozásával megerősíti pozícióját az észak-déli közlekedési irányba is. Az új folyosó kialakítása hozzájárul az egységes megoldások alkalmazásához, a nagy távolságú közúti forgalom vasútra tereléséhez.

A Nyugat-Magyarországon folyamatban lévő és tervezett infrastrukturális fejlesztések megvalósulása után a vasút még vonzóbb alternatívát jelenthet az Alpoktól keletre eső nemzetközi észak-déli árufuvarozás számára - olvasható a tájékoztatásban.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.