<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Moszkvában lezajlott az első megbeszélés a Gazprom és az ukrán Naftogaz egyesítésére tett orosz javaslatról, de közben az ukrán vezetés minden szinten hangsúlyozza, hogy szeretné megőrizni az ellenőrzést a Naftogaz felett - jelentette a Kommerszant című lap pénteken.

A lap szakértőket idézve azt írta, hogy a Naftogaz "lenyeléséhez" Kijev csak abban az esetben járulhat hozzá, ha Moszkva lemond a Déli Áramlatról. A két monopólium vagyonából, illetve bevételéből kiindulva csakis az jöhet számításba, hogy a Gazprom bekebelezi a jóval kisebb Naftogazt. Az ukrán fél azonban azt javasolja, hogy az új társaságba az orosz fél vigyen be több lelőhelyet, Ukrajna pedig a vezetékrendszerét. Kijev csakis abban az esetben hajlandó az egyezségre, ha megőrzi a gazdasági fejlődésében jelentős szerepet játszó, területén lévő vagyontárgyak feletti ellenőrzést - mondta el több illetékes.

Az egyesítés gondolatát Vlagyimir Putyin orosz kormányfő vetette fel április 9-én Szocsiban. A Naftogaz értéke azonban a Gazproménak alig 8 százalékát teszi ki. Mindeddig Putyin javaslatát nem követte konkrétum, de csütörtökön Jurij Bojko ukrán fűtőanyag-ipari és energetikai miniszter Moszkvában Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgatóval tárgyalt, és az egyesítés alternatívájaként javasolta, hogy a két ország térjen vissza a gázszállítási rendszer korszerűsítésének kérdéséhez.

A Kommerszant az ukrán energetikai minisztériumból úgy értesült, hogy erről Kijevnek júniusig kell javaslatot terjesztenie az EU és Oroszország elé. Nikola Azarov ukrán miniszterelnök szerint három finanszírozási változatot vettek fontolóra: hosszú lejáratú, elfogadható hitelek orosz és nyugati bankoktól, vagy a Gazpromtól és nyugati energetikai társaságoktól, s végül konzorcium alapítása, amelynek alaptőkéjét a résztvevők biztosítják. Viktor Janukovics elnök a költségeket 600-700 millió dollárra becsülte.

hirdetés

Miller azonban az ukrajnai vezetékrendszer korszerűsítésénél átfogóbbnak nevezte Putyin javaslatát, mivel annak megvalósulása biztonságos alapokra helyezné Európa gázellátását. Célzott arra is, hogy a vezetékrendszer csak addig érték, amíg van benne gáz. Moszkva ugyanis nélkülözni tudja az ukrán vezetékrendszert, amint 2015-re megépül a - Magyarországon is áthaladó - Déli Áramlat gázvezeték. Ez utóbbi építéséről - ezt többször hangsúlyozta többek között Alekszej Miller is -, Moszkva nem tesz le az orosz-ukrán kapcsolatok javulása ellenére sem.

Janukovics elnök a Déli Áramlat említésére úgy reagált, hogy ha ez nyomásgyakorlás, akkor megértették, és ha konkurenciaharc, akkor állnak elébe. Ennek ellenére Mihail Korcsemkin, az East European Gas Analysis amerikai elemző cég vezetője a Kommerszantnak nyilatkozva úgy vélte: Ukrajna csak akkor járul hozzá a Gazprom és a Naftogaz egyesüléséhez, ha a Gazprom lemond a Déli Áramlatról. Ellenkező esetben a lépés csak az ukrán piac egy részének átadását jelentené, és nem járna előnnyel Ukrajna számára. Egy kijevi elemző viszont arra hívta fel a lap figyelmét, hogy a Naftogaz - a legnagyobb ukrajnai adófizető - tavaly 3,5 milliárd dollárt fizetett a költségvetésbe, és az egyesüléssel ez csökkenne, de a nem egyenjogú egyesülés devalválná az ukrajnai hatalmat is. A lap szerint a tárgyalás Dmitrij Medvegyev orosz államfő május 17-18-i első hivatalos ukrajnai látogatása során folytatódhat.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.