2008. március 20. 12:29

Két és fél milliárd dolláros vagyonának felét elveszítheti Joseph Lewis, amennyiben a JPMorgan 2 dollárért megveheti a bajba került Bear Stearns részvényeit. Érthető, hogy a befektető ellene van az üzletnek, szeretne valami más megoldást találni a brókercég megmentésére - írja a Bloomberg.

Lewis 1,26 milliárd dolláros befektetését próbálná azzal megmenteni, hogy más megoldást találjon a Bear Stearns megmentésére. A JPMorgan március 16-án jelentette be, hogy 2,32 dolláros áron megvenné a bajba jutott brókercég részvényeit, összesen 339 millió dolláros üzlet jönne létre, ha a részvényesek elfogadnák az ajánlatot.

A Bear Stearns főrészvényese elsősorban azt kifogásolja, hogy múlt pénteken még 30 dollár fölött zártak a cég papírjai a tőzsdén, így szerinte a 2,32 dolláros ár túl alacsony.

Lewis tavaly nyáron vásárolt be a Bear Stearns részvényeiből, átlagosan 103,89 dollárt fizetett a papírokért. A Forbes magazin szerint 2,5 milliárd dolláros vagyona van, ebből most 1,2 milliárdot pillanatok alatt elveszíthet, ha létrejön az üzlet. Az elemzők egy rész szintén úgy véli, hogy a JPMorgan által ajánlott 2,32 dollár nevetséges ár a részvényekért, így elképzelhető, hogy végül nem jön létre az üzlet.

James Dimon, a JPMorgan elnök-vezérigazgatója is megszólalt az ügyben, a Bear Stearns négyszáz kisbefektetője most mind rá figyel. Szerinte a bajba jutott brókercégnek nincs más választása, mint hogy elfogadja az ajánlatot. Hozzátette: együttérez a kisbefektetőkkel, megérti, hogy sokan haragszanak a JPMorganre, de arra kéri őket, hogy adjanak egy esélyt nekik.

Dimon szerint a Bear Stearns legjobb dolgozóinak továbbra is tudnak majd munkát adni, ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a 14 ezer munkatárs nagy része várhatóan új állás után nézhet.

A JPMorgan első embere szerdán tárgyalt a Bear Stearns befektetőivel, akiket továbbra sem tudott meggyőzni, sokan azt várják, hogy valamelyik rivális bank egy jobb ajánlatot tesz nekik.

Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.