2008. március 20. 12:29

Két és fél milliárd dolláros vagyonának felét elveszítheti Joseph Lewis, amennyiben a JPMorgan 2 dollárért megveheti a bajba került Bear Stearns részvényeit. Érthető, hogy a befektető ellene van az üzletnek, szeretne valami más megoldást találni a brókercég megmentésére - írja a Bloomberg.

Lewis 1,26 milliárd dolláros befektetését próbálná azzal megmenteni, hogy más megoldást találjon a Bear Stearns megmentésére. A JPMorgan március 16-án jelentette be, hogy 2,32 dolláros áron megvenné a bajba jutott brókercég részvényeit, összesen 339 millió dolláros üzlet jönne létre, ha a részvényesek elfogadnák az ajánlatot.

A Bear Stearns főrészvényese elsősorban azt kifogásolja, hogy múlt pénteken még 30 dollár fölött zártak a cég papírjai a tőzsdén, így szerinte a 2,32 dolláros ár túl alacsony.

Lewis tavaly nyáron vásárolt be a Bear Stearns részvényeiből, átlagosan 103,89 dollárt fizetett a papírokért. A Forbes magazin szerint 2,5 milliárd dolláros vagyona van, ebből most 1,2 milliárdot pillanatok alatt elveszíthet, ha létrejön az üzlet. Az elemzők egy rész szintén úgy véli, hogy a JPMorgan által ajánlott 2,32 dollár nevetséges ár a részvényekért, így elképzelhető, hogy végül nem jön létre az üzlet.

James Dimon, a JPMorgan elnök-vezérigazgatója is megszólalt az ügyben, a Bear Stearns négyszáz kisbefektetője most mind rá figyel. Szerinte a bajba jutott brókercégnek nincs más választása, mint hogy elfogadja az ajánlatot. Hozzátette: együttérez a kisbefektetőkkel, megérti, hogy sokan haragszanak a JPMorganre, de arra kéri őket, hogy adjanak egy esélyt nekik.

Dimon szerint a Bear Stearns legjobb dolgozóinak továbbra is tudnak majd munkát adni, ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a 14 ezer munkatárs nagy része várhatóan új állás után nézhet.

A JPMorgan első embere szerdán tárgyalt a Bear Stearns befektetőivel, akiket továbbra sem tudott meggyőzni, sokan azt várják, hogy valamelyik rivális bank egy jobb ajánlatot tesz nekik.

Menedzsment Fórum