2017. április 19. 13:48

Közel 9 ezer bejelentést kapott tavaly pénzmosás miatt az adóhatóság.

Elkészítette a tavalyi évről szóló jelentését a pénzmosásról és a terrorizmus finanszírozásáról a Nemzeti Vám- és Adóhivatal. A hatósághoz összesen 8786 darab bejelentés érkezett a szolgáltatóktól, a törvényi előírásokat követve. A határvámhivataloktól „cash control” tárgyában 245 darab, a felügyeletet ellátó szervektől 9 darab tájékoztatás érkezett. A külföldi pénzügyi információs egységektől 1421 megkeresés futott be, a nyomozó hatóságoktól és egyéb szervektől 819 jelzés érkezett – foglalta össze a NAV.

Ennél már kifinomultabb módszerek vannak 

Tavaly ennél kevesebb, 8369 bejelentés futott be a szolgáltatóktól, tehát a bankoktól, más, az ügyfelekkel kapcsolatban álló pénzügyi vagy jogi intézményektől. Az azt megelőző két évben viszont több megkeresést kellett feldolgoznia a hatóság Pénzmosás Elleni Információs Irodájának: 2014-ben 9618 ilyen esettel volt dolguk, 2013-ban pedig 12 855 jelzésnek kellett utánajárniuk.

Éven belül a legsűrűbb időszak az év eleje – január, február – volt, de májusban és szeptemberben is izzottak a vonalak. Ezekben a hónapokban 779 és 835 közötti megkeresést kapott az iroda.

A szolgáltatók közül természetesen a bankok futottak bele legtöbb alkalommal olyan helyzetbe, amikor jelenteniük kellett a tranzakciókról. Szám szerint 6969 ilyen eset történt az előző évben. Az egyéb pénzügyi szolgáltatók 680 alkalommal voltak kénytelenek az irodához fordulni, míg a pénzváltók 352 esetben továbbították a pénzmozgás adatait a hatóság felé. De még az ügyvédektől és a kaszinókból is jöttek jelzések, 3, illetve 4 alkalommal.

mfor.hu