2017. április 19. 13:48

Közel 9 ezer bejelentést kapott tavaly pénzmosás miatt az adóhatóság.

Elkészítette a tavalyi évről szóló jelentését a pénzmosásról és a terrorizmus finanszírozásáról a Nemzeti Vám- és Adóhivatal. A hatósághoz összesen 8786 darab bejelentés érkezett a szolgáltatóktól, a törvényi előírásokat követve. A határvámhivataloktól „cash control” tárgyában 245 darab, a felügyeletet ellátó szervektől 9 darab tájékoztatás érkezett. A külföldi pénzügyi információs egységektől 1421 megkeresés futott be, a nyomozó hatóságoktól és egyéb szervektől 819 jelzés érkezett – foglalta össze a NAV.

Ennél már kifinomultabb módszerek vannak 

Tavaly ennél kevesebb, 8369 bejelentés futott be a szolgáltatóktól, tehát a bankoktól, más, az ügyfelekkel kapcsolatban álló pénzügyi vagy jogi intézményektől. Az azt megelőző két évben viszont több megkeresést kellett feldolgoznia a hatóság Pénzmosás Elleni Információs Irodájának: 2014-ben 9618 ilyen esettel volt dolguk, 2013-ban pedig 12 855 jelzésnek kellett utánajárniuk.

Éven belül a legsűrűbb időszak az év eleje – január, február – volt, de májusban és szeptemberben is izzottak a vonalak. Ezekben a hónapokban 779 és 835 közötti megkeresést kapott az iroda.

A szolgáltatók közül természetesen a bankok futottak bele legtöbb alkalommal olyan helyzetbe, amikor jelenteniük kellett a tranzakciókról. Szám szerint 6969 ilyen eset történt az előző évben. Az egyéb pénzügyi szolgáltatók 680 alkalommal voltak kénytelenek az irodához fordulni, míg a pénzváltók 352 esetben továbbították a pénzmozgás adatait a hatóság felé. De még az ügyvédektől és a kaszinókból is jöttek jelzések, 3, illetve 4 alkalommal.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.