2017. április 19. 13:48

Közel 9 ezer bejelentést kapott tavaly pénzmosás miatt az adóhatóság.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Elkészítette a tavalyi évről szóló jelentését a pénzmosásról és a terrorizmus finanszírozásáról a Nemzeti Vám- és Adóhivatal. A hatósághoz összesen 8786 darab bejelentés érkezett a szolgáltatóktól, a törvényi előírásokat követve. A határvámhivataloktól „cash control” tárgyában 245 darab, a felügyeletet ellátó szervektől 9 darab tájékoztatás érkezett. A külföldi pénzügyi információs egységektől 1421 megkeresés futott be, a nyomozó hatóságoktól és egyéb szervektől 819 jelzés érkezett – foglalta össze a NAV.

Ennél már kifinomultabb módszerek vannak 

Tavaly ennél kevesebb, 8369 bejelentés futott be a szolgáltatóktól, tehát a bankoktól, más, az ügyfelekkel kapcsolatban álló pénzügyi vagy jogi intézményektől. Az azt megelőző két évben viszont több megkeresést kellett feldolgoznia a hatóság Pénzmosás Elleni Információs Irodájának: 2014-ben 9618 ilyen esettel volt dolguk, 2013-ban pedig 12 855 jelzésnek kellett utánajárniuk.

Éven belül a legsűrűbb időszak az év eleje – január, február – volt, de májusban és szeptemberben is izzottak a vonalak. Ezekben a hónapokban 779 és 835 közötti megkeresést kapott az iroda.

A szolgáltatók közül természetesen a bankok futottak bele legtöbb alkalommal olyan helyzetbe, amikor jelenteniük kellett a tranzakciókról. Szám szerint 6969 ilyen eset történt az előző évben. Az egyéb pénzügyi szolgáltatók 680 alkalommal voltak kénytelenek az irodához fordulni, míg a pénzváltók 352 esetben továbbították a pénzmozgás adatait a hatóság felé. De még az ügyvédektől és a kaszinókból is jöttek jelzések, 3, illetve 4 alkalommal.

mfor.hu