3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarország tagországa, egyben egyenrangú partnere a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) - hangsúlyozta Varga Mihály a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki közleményében.

A magyar nemzetgazdasági miniszter pénteken az IMF és a Világbank éves közgyűlésén vett részt Washingtonban.

A közgyűlést követően kiadott közleményben a miniszter kiemelte: a magyar kormány IMF-hitelből ugyan, de a szervezet ajánlásaitól eltérő módon alakította át sikeresen a gazdaságot. A reformok eredményeit immár a valutaalap is elismeri, a korábbi kormányok által felvett hiteleket pedig idő előtt visszafizettük - hívta fel a figyelmet.

A közgyűlésen folytatott befektetői találkozókon Varga Mihály arról adott tájékoztatást, hogy a magyar gazdaság teljesítménye a 2013-as növekedési fordulat óta minden évben 3 százalék körüli értékkel emelkedett. Ugyanakkor a bővülés nem párosult a külső és a belső egyensúly megbomlásával, vagyis nem hitelfelvétel táplálta a magyar gazdaság felzárkózását.

Milliárdokat érő játékosok

A tárcavezető szerint a gazdasági teljesítmény növekedését jelzi az is, hogy 26 éve nem dolgoztak olyan sokan Magyarországon, mint most: a munkanélküliségi ráta hat év alatt 12 százalékról 5 százalék alá csökkent. A 2010-es kormányváltás óta több mint 667 ezerrel emelkedett a foglalkoztatottak száma, és a növekedés mintegy kétharmada a hazai versenyszférában következett be - emlékeztetett.

Az NGM közleménye tájékoztat arról, hogy a közgyűlés plenáris ülésszakán a Világbank Csoport elnöke, Jim Yong Kim hangsúlyozta: fokozott együttműködésre, a gazdasági integráció és a partneri viszonyok erősítésére van szükség annak érdekében, hogy a világgazdaság magasabb, ugyanakkor fenntartható és magas foglalkoztatási arányt biztosító növekedési pályára álljon.

Az IMF vezérigazgatója, Christine Lagarde kiemelte: a világgazdasági növekedés továbbra is gyengébb a vártnál, ennek ellensúlyozására ki kell terjeszteni a kereskedelmi kapcsolatokat, és a piacok megnyitásához szükséges szabályozási reformoknak ki kell terjedniük az új, digitális gazdaságra is - ismertette közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Varga Mihály az M1 aktuális csatornának nyilatkozva elmondta: a nemzetközi pénzügyi szervezetek közgyűlésén a világgazdaság olyan kihívásairól is eszmecserét folytatnak, mint a kínai gazdaság lassulása, a Brexit hatása Európára, az európai gazdaságra, illetve az olajárak változása, az alacsony olajárak ugyanis eddig segítették a világgazdaság bővülését.     

A miniszter arról is tájékoztatott, hogy amerikai üzletemberekkel és befektetőkkel is találkozik az Egyesült Államokban.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!