3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Varga Mihály tárca nélküli miniszter szerint örömteli, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió delegációi pozitívan értékelték azokat a lépéseket, amelyeket Magyarország az elmúlt két évben a pénzügy egyensúly megteremtése érdekében tett. Ugyanakkor néhány kérdésben a magyar kormány másképp ítéli meg a helyzetet, mint a nemzetközi szervezetek szakértői.

A miniszter azt követően nyilatkozott az MTI-nek hétfőn, hogy a két szervezet közleményben tájékoztatott országlátogatásának legfontosabb tanulságairól. A tárca nélküli miniszter a pozitívumok között említette, hogy az adósság tekintetében egyértelműen kedvező trendet vázolt a valutaalap jelentése. Ráadásul ennél sokkal erőteljesebben üdvözölte az Európai Bizottság azt, "amit az államadósság csökkentésében láttunk". Varga Mihály szerint örömteli, hogy ezek a jelek "azt mutatják, hogy Magyarország még az idén kikerülhet majd az Európai Unió túlzottdeficit-eljárásának hatálya alól", ahogy az is, hogy "az aktivitási ráta jelentősen nőtt, a foglalkoztatás elérte a válság előtti szintet, és ezzel párhuzamosan a termelőkapacitások jelentős bővülése is megfigyelhető az utóbbi hónapokban".

A tárca nélküli miniszter szerint ugyanakkor maradt néhány olyan kérdés, amelyben a magyar kormány változatlanul másképp látja a helyzetet és a lehetséges megoldásokat, mint a nemzetközi szervezetek szakértői. Ezek közül a legfontosabb a bankok adóztatásának kérdése, mondta Varga Mihály, jelezve, hogy az IMF ezt olyan akadálynak látja, amely a növekedést fékezi.   

Úgy fogalmazott: a magyar kormány teljesen egyetért abban, hogy szükség van a növekedés ösztönzésére és a potenciális növekedési ütem megerősítésére, eközben azt is hangsúlyozza, hogy az elért egyensúlyt meg kell tartani. Hangoztatta: "nekünk ragaszkodnunk kell ahhoz, hogy a 3 százalék alatti költségvetési hiány erre az évre is teljesüljön". Az idei költségvetésben is betervezett bevételek vannak ezekből az adónemekből - tette hozzá.

A miniszter arra a felvetésre, hogy az IMF kiadott közleményében a kormányénál kedvezőtlenebb, 3 százalék feletti hiánypályát jósolt, úgy válaszolt: a szervezetnek nem is a magyar kormánnyal hanem az Európai Bizottsággal van vitája, hiszen utóbbi a tavalyi őszi országjelentésében 3 százalék alatti idei hiánnyal számolt, és "a mostani megbeszéléseken a bizottság nem is jelezte, hogy ebben a kérdésben módosítani akarja az álláspontját".

Varga Mihály megerősítette, hogy a most lezárult egyeztetéseken - a terveknek megfelelően - nem esett szó a hiteltárgyalásokról, ahogy arról sem, hogy milyen menetrend szerint kezdhetik újra a hivatalos tárgyalásokat. "Ez felülvizsgálati eljárás volt, és ennek megbeszélése történt az elmúlt két hétben" - erősítette meg.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!