8p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A kormány tartani akarja az idei tervezett 3,8 százalékos hiánycélt, jelentette be Varga Mihály. Ennek érdekében akciótervet dolgoznak ki, és azonnali lépésekre is sor kerül. Mind az elemzők, mind a most leköszönt pénzügyminiszter örömmel nyugtázta a bejelentést.

Varga Mihály, a gazdasági tényfeltáró bizottság részjelentését ismertetve szombaton az Országházban azt mondta: nem érte őket meglepetés, az előző kormány sokkal rosszabb helyzetet hagyott örökül, mint amit arról kommunikált. Leszögezte: a 2010-es költségvetésnek nem sok köze van a valósághoz, a büdzsében számos súlyos valótlanság, trükk szerepel. Ezért - tette hozzá - azonnali, sürgős beavatkozásra van szükség; a hétvégén a kormány rendkívüli ülésen dolgozza ki az akciótervet, hogy az idei évre tervezett 3,8 százalékos hiánycélt tartani lehessen. Közölte: az idei költségvetésben számos súlyos valótlanság, trükk szerepel, ezért azonnal cselekedni kell, de higgadtan, határozottan. A beavatkozásnak mélyrehatónak kell lennie - jelentette ki az államtitkár.

Varga: voltak csontvázak

A részleteket ismertetve kijelentette: nagyságrenddel térnek el a valóságtól, azaz nem igazak a tervezett - így a regisztrációs, a jövedéki, a vállalkozásokhoz kapcsolódó - adóbevételek, ahogy nem igazak a költségvetési szervek kiadásaira vonatkozó számok sem, és nem történtek meg a strukturális átalakítások.

A tényfeltáró bizottság vezetője kiemelte: nem igazak a közlekedési vállalatok  - a BKV, a MÁV, a Malév - kiadásaira vonatkozó adatok, valamint az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések, az egyedei és normatív támogatások többletfinanszírozására és a kezességérvényesítésére vonatkozó adatok. Hozzátette: nagyságrenddel térnek el a valóságtól a tb-alapokra, az önkormányzatokra, az elkülönített állami pénzalapokra vonatkozó adatok is.

A bizottság szerint nem szerepel a költségvetésben az egyik nagy áramszolgáltató vállalat felé fennálló tartozás összege, és Vértesi Erőművel kapcsolatos kötelezettségek sem. A Magyar Fejlesztési Banknál, illetve a Hitelgarancia Rt.-nél pedig 100 milliárd forint nagyságrendű veszteséggel kell számolni, ezekre nincs fedezet. Megismételte: a jelentésből azonnali cselekvésnek kell következnie, mielőbb el kell készíteni egy akciótervet, intézkedéssorozatot, amely alkalmas arra, hogy tartani lehessen a tervezett hiánycélt - szögezte le.

Sürgős beavatkozásra van szükség

Varga Mihály szerint ez "tökéletesen összevág" a kormány eredeti koncepciójával, amely szerint sürgős, mélyreható beavatkozásra van szükség a magyar gazdaságban. Kiemelte, hogy nem érte a kormányt készületlenül a valós számok látványa, hiszen tavaly szeptemberben, amikor a Bajnai-kormány beterjesztette a büdzsét, a Fidesz megmondta: ez lesz az elmúlt évek legveszélyesebb költségvetése. Többször fel is szólította a kabinetet, vonja vissza a javaslatot, majd terjesszen be egy a valós számokra épülő költségvetést, és kérték a képviselőket, hogy a beterjesztettet ne szavazzák meg a parlamentben.

Ha ez megtörtént volna, az ország nem lenne a jelenlegi helyzetben - húzta alá az államtitkár azzal, hogy a "felelősség-megállapítás során tisztázni kell, emiatt kit, milyen arányban terhel felelősség" - közölte. Úgy fogalmazott: "a Bajnai-kormány, ugyanúgy, mint 2006-ban a Gyurcsány-kormány, hazudott az országnak, és nem mutatta be hitelesen, tételesen az ország valós állapotát, ezzel megtévesztette az állampolgárokat".

A kialakult helyzetért elsősorban a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány tagjait terheli a felelősség - húzta alá Varga Mihály. Hozzátette: nyolc évük volt arra, hogy azt tegyék, amit kell, nem tették. Kérdésre válaszolva újból leszögezte: a kormány tartani akarja a 2010-es tervezett hiánycélt. "Most egy célt tűztünk magunk elé, hogy a tervezett hiánycélt tartani tudjuk" - fogalmazott. Egy másik kérdésre válaszolva hozzátette: lesz adócsökkentés idén. Ezzel kapcsolatban türelmet kért, hiszen a kormány csak a napokban kezdte meg a munkáját.

Tartjuk a hiánycélt!

Az országnak továbbra is arra kell törekednie, hogy belépjen ez euróövezetbe, azaz teljesíteni kell a jövőben az ezzel kapcsolatos feltételeket, ezzel céllal a miniszterelnök is egyetért - utalt rá Varga Mihály. Konszolidált a magyar gazdaság helyzete - szögezte le egy kérdésre Varga Mihály.

Arra a felvetésre, hogy csődközeli-e a magyar gazdaság helyzete, azt válaszolta: a helyzet konszolidált, a tervezett 3,8 százalékos hiány mértéke tartható, de ehhez a kormánynak intézkedéseket kell hoznia. Megfogalmazása szerint túlzó minden olyan összevetés, amely magasabb kockázati felárral rendelkező országgal hasonlítja össze Magyarországot, "ha ezt egy kolléga teszi, az pedig nem szerencsés".

A forint árfolyama az elmúlt napokban a közép-európai valuták árfolyam-alakulását követte - emlékeztetett az államtitkár. Nyomatékosította: a kormánynak egyébként nem az a dolga, hogy a monetáris politikával foglalkozzon, hanem az, hogy fiskális téren tegye rendbe a folyamatokat, a költségvetési politikája hiteles legyen.

Egy másik kérdésre megerősítette: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége hétfőn Budapestre érkezik, hogy megismerkedjen az új kormány tervezett intézkedéseivel. "Nem monitoringról van szó, ez a látogatás nem jelent felülvizsgálatot" - nyomatékosította az államtitkár.

A GDP alakulását firtató kérdésre Varga Mihály azt válaszolta: a tényfeltárásra helyezték a hangsúlyt, ezért annak alakulására nem adnak prognózist. Továbbra is az a cél - fűzte hozzá -, hogy beinduljon a növekedés, és tíz év alatt egymillió új munkahely jöjjön létre, ehhez kell az intézkedéseket meghozni. Újból megismételte: a bizottság augusztusra készíti el a jelentés végleges formáját.

Oszkó: nem csontvázak, hanem lerágott csontok

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter szerint öröm látni, hogy az új kormány belátó módon hajlandó folytatni az előző kormány stabilizációs pénzügypolitikáját, fenn kívánja tartani az elért egyensúlyt. A volt pénzügyminiszter így reagált az MTI-nek nyilatkozva Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár szombati bejelentésére, aki a gazdasági tényfeltáró bizottság részjelentését ismertette. Varga Mihály ugyanis arra a kérdésre, hogy csődközeli-e a magyar gazdaság helyzete, azt válaszolta: a helyzet konszolidált, a tervezett 3,8 százalékos hiány mértéke tartható, de ehhez a kormánynak intézkedéseket kell hoznia. Oszkó Péter ugyanakkor visszautasította az államtitkárnak azt a kijelentését, hogy a 2010-es költségvetésben több adat nagyságrenddel tér el a valóságtól, azaz nem igaz a büdzsé több tétele.

Oszkó Péter hangsúlyozta, hogy a költségvetés egyenlegét érintő kockázatokról részletesen beszámolt, azok kezelésének módját is a legtöbb esetben kidolgozta az előző kormány. A költségvetésben elkülönített tartalékok erre elegendőek is. A részleteket elemezve kiemelte: valótlan az állítás, hogy a Magyar Fejlesztési Banknál, illetve a Hitelgarancia Rt.-nél 100 milliárd forint nagyságrendű veszteséggel kellene számolni. A kormányváltás előtt az MFB-t átvilágította egy neves könyvvizsgáló, s annak megállapításai szerint a bank kétes kinnlevőségei megfelelően, sőt túl is vannak fedezve tartalékokkal. A Hitelgaranciánál pedig joggal lehet számítani arra, hogy a recesszió végeztével a beváltandó vállalt garanciák mértéke csökkenni fog.

A volt pénzügyminiszter a "többszörösen lerágott csontok" közé sorolta a közlekedési vállalatok  - a BKV, a MÁV, a Malév - kiadásaira vonatkozó kijelentéseket, megismételve: a kormány döntése, hogy kívánja-e konszolidálni e társaságokat, ha igen, az természetesen növelni fogja a költségvetés kiadásait. Ezt viszont nem kell meglépni, így ez nem veszélyezteti a költségvetési hiányt. A Varga Mihály által felsorolt adóbevételek elmaradását a költségvetési számoktól a volt pénzügyminiszter nem cáfolta, ugyanakkor kiemelte, hogy ezeket az előző kormányzat még az év elejei prognózisában bemutatta. Ez sem olyan új fejlemény, ami miatt a költségvetési hiányt módosítani kellene, és ne lenne kezelhető - tette hozzá.

Megnyugodhatnak a piacok

Elemzők szerint megnyugtathatja a piacokat Varga Mihály bejelentése, miszerint a kormány tartani akarja a 3,8 százalékos hiánycélt. Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője az MTI-nek szombaton elmondta: pozitív üzenet, hogy a kormány tartani akarja a hiánycélt, de "az ördög a részletekben rejlik", ezért a piaci bizalom teljes helyreállításához "részletes, alátámasztott tervre" van szükség, amely meggyőzheti a befektetőket a hiánycél tarthatóságáról. Az elemző ugyanakkor hangsúlyozta: a 3,8 százaléknál "néhány tized százalékponttal lehet nagyobb a hiány".

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője kiemelte: "nagyon jelentős változás" a Fidesz kommunikációjában Varga Mihály bejelentése. "Mindenféle hiányról volt már szó", de arról még nem, hogy a kormány tartani akarja az előző kabinet által kitűzött hiánycélt - mondta az elemző. Hozzátette: "Ésszerű, értelmes választás" ez a Fidesz részéről, és hatására várhatóan enyhül a piaci nyomás.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!