2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációja március 5-17 között szokásos, éves gazdaságpolitikai konzultációt tartott Magyarországon - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Ez az első hivatalos tárgyalássorozat azóta, hogy Magyarország a lejárat előtt, 2013-ban visszafizette az IMF-nek a 2008-ban felvett 20 milliárd eurós hitelt, és az IMF budapesti irodája is bezárt. A tárca közleménye szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hivatalában fogadta a Nemzetközi Valutaalap misszióvezetőjét, Costas Christou-t és Johann Pradert, az IMF igazgatóságában Magyarországot is képviselő igazgatót.  Magyarország már nem IMF program ország, mivel 2013-ban visszafizette a teljes tartozását, de továbbra is tagja a szervezetnek, ezért gazdasági konzultáció keretében folytatódik az együttműködés - írta az NGM.  A közlemény szerint a megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy az ukrán válság rontja a térség gazdasági megítélését, ezért a helyzet mielőbbi rendeződése közös érdekük.

A találkozón Varga Mihály ismertette azokat a kedvező eredményeket, amelyek hosszú távon is fenntartható, kiegyensúlyozott szerkezetű növekedést biztosítanak Magyarországnak - írja az NGM. A 2013-ban bekövetkezett gazdasági fordulatnak köszönhetően a 2014. évi növekedés a kormány által korábban prognosztizált 2 százalékos mértéknél is magasabb lehet. Pozitív folyamatok indultak el a beruházásoknál, jelentősen nőtt a vállalati szektor teljesítménye, javult a foglalkoztatás, több mint 4 millióan dolgoznak az országban - áll a közleményben.    

A magyar export várhatóan 6 százalékkal bővül az idén, így az áruforgalom külkereskedelmi többlete ismételten meghaladhatja a 7 milliárd eurót. Varga Mihály arról is beszámolt, hogy 2014-től az uniós pénzek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják, ezért a gazdaság további dinamikus fejlődésére számít. Az előző ciklusban erre a célra a források 16 százalékát költötték.

A találkozón elhangzott, hogy az IMF által kiemelt figyelemmel kísért területeken a külső egyensúlyi helyzet javításában, illetve a rövid, külső adósság kezelésében Magyarország érdemi javulást ért el. A kedvező gazdasági eredmények jó alapot adhatnak ahhoz, hogy a kormány a jövőben a gazdaság növekedésére koncentráljon. Az IMF a konzultáció eredményéről zárónyilatkozatot ad ki, melyet az IMF igazgatótanácsa fogad el és hoz nyilvánosságra - olvasható a közleményben.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!