2p

Az infláció, a háború és a toxikus volt 2023-ban az év szava a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Ifjúságkutató Intézetének felmérése szerint.

Az intézet csütörtökön az MTI-vel azt közölte: a 2024 januárjában készült kutatásban ezer, reprezentatív mintavétellel kiválasztott 15-29 éves fiatalnak kellett egy listáról kiválasztania 2023 szavát. Döntésük szerint az előző évet az infláció, a háború és a toxikus szavak jellemezték a legjobban.

Az összegzés szerint az értékelés nem meglepő, hiszen az infláció és a háború szavak uralták tavaly a közbeszédet a médiában, a politikai kommunikációban és a hétköznapi beszélgetésekben egyaránt, míg a toxikus szó a fiatalok mentális állapotának fontosságára hívja fel a figyelmet.

Ukrán tüzérek amerikai gyártmányú 155 mm-es M777-es ágyú lövedékeit készíti elő tüzelésre a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban 2024. január 14-én. Fotó: MTI/EPA
Ukrán tüzérek amerikai gyártmányú 155 mm-es M777-es ágyú lövedékeit készíti elő tüzelésre a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban 2024. január 14-én. Fotó: MTI/EPA

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint a különböző válságok mellett az egyéni médiahasználat okozta elmagányosodás világszerte érezhető és kezelendő probléma, amit most az Ifjúságkutató Intézet szóversenye is alátámaszt - írták a közleményben.

Felidézték: a HarperCollins kiadó felmérése szerint a 2023-as év kifejezése az AI lett, jelezve, hogy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos tartalmak száma nőtt leginkább a közbeszédben. A Merriam-Websternél a hiteles szó végzett az élen, amit szintén a mesterséges intelligenciával kapcsolatos diskurzussal magyaráztak, míg az Oxford University Press kiemelt szófordulata a "rizz" szlengkifejezés volt, amely stílust, vonzerőt jelent - ismertették.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!