3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Minden jeles alkalom főszereplője a pezsgő vagy a champagne. Ez utóbbi sokszor még most is a pezsgő szinonimájaként szerepel. De lássuk, miért is olyan különleges.

Francia szó, francia életérzés

A Franciaország egyik tartományában, Champagne-ban élő emberek már hosszú idő óta ismerték a “buborékos bort”, ami silány minőségűnek, selejtnek számított. Az erjedés többnyire a szüret utáni év tavaszán fejeződött be, ez a hűvösebb időjárás miatt lehetett így. Ezt az italt még nem lehetett pezsgőnek nevezni, azt egy szerzetes, a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincéjének vezetője, Dom Pierre Pérignon atya készítette el először. A történet szerint 1670 és 1715 között alkotta meg az első pezsgőt úgy, hogy a palackot parafadugóval zárta le, majd dróttal rögzítette. A pezsgőkészítés igen titkos folyamat volt, mégis a 18-19. századra igen népszerűvé vált, és egész Európában készítették. A champagne világhódító útra indult, és magával vitte a francia életérzést.

Kép: premiumitalnagyker.hu
Kép: premiumitalnagyker.hu

Mitől különleges a champagne?

A champagne valójában bor - annak minden tulajdonságával, hiszen borból készítik. A Champagne tartományban jellemző meszes, krétás talaj az, ami összetéveszthetetlen ízvilágot kölcsönöz a champagne-nak.

A champagne név eredetvédelem alá tartozik, földrajzi árujelző, amit használnak ugyan más italokra is, de csak és kizárólag a francia termővidék, Champagne jogosult használni. Ezen a vidéken az éghajlat is igen különleges. A különböző mikroklímájú helyek együttesen alkotják az ital sokszínűségét. Ahhoz, hogy a szőlő elérje az optimális savtartalmat, olyan éghajlatra van szükség, amikor nyáron erőteljes a napsütés, télen viszont a mínuszok uralkodnak. A champagne egységes, kiváló minőségét az óceáni klíma garantálja, mégpedig úgy, hogy az egyes esztendők közti éghajlati eltérést minimálisra csökkenti. Folyamatos, ám enyhe csapadékot is kap a szőlő, ami biztosítja, hogy a gyümölcs jó minőségűvé érjen és ne legyen túl édes. Minden palack champagne magas elvárások szerint készül. 

Általában három szőlőfajtából készítik: Chardonnay, Pinot Noir és Pinot Meunier fajtákból. A Chardonnay a világ egyik legkedveltebb fehér szőlőfajtája. Ásványos-virágos ízjegyekkel ruházza fel a champagne-t. A Pinot Noir Montagne de Reims és Côte des Bar lejtőin terem. Olyan kékszőlő fajta, ami fehér nedűt ad. A champagne ettől a fajtától lesz karakteres, testes. A Pinot Noir piros gyümölcsök kellemes aromájával látják el a champagne-t. A Pinot Meunier szintén kékszőlő, és ugyanúgy fehér a leve, mint a Pinot Noirnak. Gyümölcsössé és teltté varázsolja a champagne-t.

Mihez illik fogyasztani?

Egy frissítő champagne az egyik legjobb és legelterjedtebb aperitif. Tökéletes választás könnyű ételek és a tenger gyümölcsei mellé. Újabban más, a champagne számára idegen ételek mellé is kínálják. Kísérhet például vörös húsból készült ételeket, szárnyasból készült fogásokat, sőt, desszereteket is. 
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!