Francia szó, francia életérzés
A Franciaország egyik tartományában, Champagne-ban élő emberek már hosszú idő óta ismerték a “buborékos bort”, ami silány minőségűnek, selejtnek számított. Az erjedés többnyire a szüret utáni év tavaszán fejeződött be, ez a hűvösebb időjárás miatt lehetett így. Ezt az italt még nem lehetett pezsgőnek nevezni, azt egy szerzetes, a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincéjének vezetője, Dom Pierre Pérignon atya készítette el először. A történet szerint 1670 és 1715 között alkotta meg az első pezsgőt úgy, hogy a palackot parafadugóval zárta le, majd dróttal rögzítette. A pezsgőkészítés igen titkos folyamat volt, mégis a 18-19. századra igen népszerűvé vált, és egész Európában készítették. A champagne világhódító útra indult, és magával vitte a francia életérzést.
Mitől különleges a champagne?
A champagne valójában bor - annak minden tulajdonságával, hiszen borból készítik. A Champagne tartományban jellemző meszes, krétás talaj az, ami összetéveszthetetlen ízvilágot kölcsönöz a champagne-nak.
A champagne név eredetvédelem alá tartozik, földrajzi árujelző, amit használnak ugyan más italokra is, de csak és kizárólag a francia termővidék, Champagne jogosult használni. Ezen a vidéken az éghajlat is igen különleges. A különböző mikroklímájú helyek együttesen alkotják az ital sokszínűségét. Ahhoz, hogy a szőlő elérje az optimális savtartalmat, olyan éghajlatra van szükség, amikor nyáron erőteljes a napsütés, télen viszont a mínuszok uralkodnak. A champagne egységes, kiváló minőségét az óceáni klíma garantálja, mégpedig úgy, hogy az egyes esztendők közti éghajlati eltérést minimálisra csökkenti. Folyamatos, ám enyhe csapadékot is kap a szőlő, ami biztosítja, hogy a gyümölcs jó minőségűvé érjen és ne legyen túl édes. Minden palack champagne magas elvárások szerint készül.
Általában három szőlőfajtából készítik: Chardonnay, Pinot Noir és Pinot Meunier fajtákból. A Chardonnay a világ egyik legkedveltebb fehér szőlőfajtája. Ásványos-virágos ízjegyekkel ruházza fel a champagne-t. A Pinot Noir Montagne de Reims és Côte des Bar lejtőin terem. Olyan kékszőlő fajta, ami fehér nedűt ad. A champagne ettől a fajtától lesz karakteres, testes. A Pinot Noir piros gyümölcsök kellemes aromájával látják el a champagne-t. A Pinot Meunier szintén kékszőlő, és ugyanúgy fehér a leve, mint a Pinot Noirnak. Gyümölcsössé és teltté varázsolja a champagne-t.
Mihez illik fogyasztani?
Egy frissítő champagne az egyik legjobb és legelterjedtebb aperitif. Tökéletes választás könnyű ételek és a tenger gyümölcsei mellé. Újabban más, a champagne számára idegen ételek mellé is kínálják. Kísérhet például vörös húsból készült ételeket, szárnyasból készült fogásokat, sőt, desszereteket is.