<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Teljesen megszűnt a vezetékes vízellátás Odesszában.

 • A nyugati országokban jelentős tüzérségi lőszerhiány keletkezett az ukrajnai orosz hadművelet következtében - figyelmeztetett a cseh CSG hadiipari vállalat vezetője. "A tüzérségi lőszerek mára hiánycikké váltak" - közölte Michal Strnad, a konszern tulajdonosa. Becslései szerint a kijevi vezetésnek nyújtott katonai támogatás következtében tíz-tizenöt évig is eltarthat, míg sikerül újra feltölteni a nyugati hadseregek készleteit. Mint mondta, ennek hátterében a korlátozott gyártókapacitások állnak. Ezt a hiányt már az ukrán fegyveres erők is megérezték. „Az ukránok ma kevesebbet lőnek, mint amire képesek lennének, mert egyszerűen nincs elég lőszerük" - mondta. A CSG mára a NATO-szabvány 155 milliméteres tüzérségi lőszerek európai termelésének 25-30 százalékát biztosítja.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) Marat Husznullin miniszterelnök-helyettes (b) társaságában megnézi az Ukrajnától elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötő hidat 2022. december 5-én, miután befejeződött a létesítmény helyreállítása. A hídon október 8-án felrobbant egy teherautó, az útpálya érintett szakasza beomlott és a vasúti híd szerkezete is megsérült. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Metzel
Vlagyimir Putyin orosz elnök (j) Marat Husznullin miniszterelnök-helyettes (b) társaságában megnézi az Ukrajnától elcsatolt Krímet és Oroszországot a Fekete- és az Azovi-tenger között összekötő hidat 2022. december 5-én, miután befejeződött a létesítmény helyreállítása. A hídon október 8-án felrobbant egy teherautó, az útpálya érintett szakasza beomlott és a vasúti híd szerkezete is megsérült. Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Mihail Metzel

 • Apti Alaudinov, az Ahmat nevű csecsen különleges egység parancsnoka a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva azt állította, hogy a harci kezdeményezés a luhanszki és a donyecki régióban teljes mértékben az orosz erők kezében van, halad az előrenyomulás Artemivszk (Bahmut) és Szoledar irányában, de "jó a haladás" a Kreminna-Szvatove-Cservonopopivka irányban is.
 • A Rigában szerkesztett orosz ellenzéki Meduza hírportál azt írta, drón csapódott be az oroszországi Szaratov megyei Engels város katonai repterén, megrongálva két Tu-95-ös hadászati rakétahordozót. Az incidensben a híradás szerint két katona megsebesült.
 • Orosz állami hírügynökségek szerint robbanás történt az oroszországi Rjazany megye egyik repülőterén, aminek következtében három ember életét vesztette. A TASZSZ ezen felül öt, a RIA Novosztyi hat sérültről számolt be. A történtek okát nem közölték. A Meduza azt írta, hogy Rjazany megyében csak Gyagilevóban van katonai reptér, ahol szintén Tu-95-ösök állomásoznak.

 • Az orosz erők újabb nagyszabású rakétatámadása során hétfőn két infrastrukturális létesítményt ért találat a dél-ukrajnai Odessza megyében - közölte Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője. Az odesszai városi tanács arról adott hírt, hogy a megyeközpont egy részében megszakadt az áramellátás, emiatt leállították az elektromos árammal működő közösségi közlekedési eszközöket a városban. Úgyszintén leállították a távhőt biztosító összes városi kazánházat is, valamint a helyi vízművek közlése szerint teljesen megszűnt a vezetékes vízellátás Odesszában.
 • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videoüzenetet intézett a lakossághoz, amelyben kijelentette, hogy az ukrán légvédelem az orosz rakéták többségét lelőtte, és megkezdődött az áramellátás helyreállítása.
 • Denisz Smihal miniszterelnök arról tájékoztatott, hogy három régióban, Odessza mellett Kijev és Vinnicja megyében ért találat villamosenergia-létesítményt.
 • Az ukrán légierő arról tájékoztatott, hogy az orosz erők több mint hetven rakétát lőtt ki Ukrajnára, ebből a légvédelem több mint hatvanat megsemmisített.
 • Karim Khan, a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze hétfőn elutasította az Európai Bizottság különleges bíróság létrehozására irányuló javaslatát, amely kivizsgálná, és büntetőeljárás alá vonná az ukrajnai háborúért és a háborúban elkövetett bűncselekményekért felelős embereket. A főügyész a szervezet tagországainak éves találkozóján adott nyilatkozatában azt mondta, "nem szabad kudarcra ítélni az ICC által folytatott vizsgálatot egy különleges bíróság létrehozására irányuló javaslattal", mivel a törvényszék maga is képes az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekményekkel hatékonyan foglalkozni. Sürgette továbbá a nemzetközi közösséget, hogy bocsássanak az ICC rendelkezésére megfelelő eszközöket és finanszírozást a vizsgálat lefolytatására.
 • Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke múlt szerdán előterjesztett javaslatában úgy vélte: egy különleges törvényszék létrehozása lehetővé tenné a büntetőeljárás lefolytatását azok ellen az orosz vezetők ellen is, akik egyébként mentességet élveznének, mivel Oroszország nem ismeri el az ICC joghatóságát. A főügyész szerint viszont az, hogy Oroszország nem ismeri el az ICC-t, nem feltétlenül jelent akadályt, hiszen a tagállamok megtalálhatnák a módját annak, hogy a testület egy harmadik államot is felelősségre vonhasson az agresszió bűntette miatt. Ukrajna és számos nyugati ország támogatta a különleges bíróság létrehozását, Hollandia pedig felajánlotta, hogy otthont adna neki. Moszkva szerint egy ilyen bíróság létrehozása törvénytelen lenne.
 • Litvánia az ukrajnai orosz hadművelettel kapcsolatos véleményekről fogja kérdezni a tartózkodási engedélyt, vagy vízumot igénylő orosz és fehérorosz állampolgárokat. A két ország állampolgárainak a jövőben kötelező lesz ebből a célból egy különleges kérdőívet kitölteniük. Ennek döntő szerepe lesz a vonatkozó kérvények elfogadásában, vagy elutasításában. Amennyiben valaki megtagadja a kérdőív kitöltését, vagy csak hiányosan tölti ki az űrlapot, annak kérelmét el fogják utasítani. A litván hatóságok szerint más országok állampolgárait is felkérhetik a kérdőív kitöltésére.
 • Mintegy harminc feltételezett drogkereskedőt vettek őrizetbe Spanyolországban Ukrajnának szánt segélycsomagoknak álcázott kábítószerszállítmányok miatt. A bűnözők humanitárius csomagoknak álcázva akarták marihuánaszállítmányaikat átcsempészni a határokon. A kábítószert Andalúziából kisbuszokkal vitték Európa különböző országaiba úgy téve, mintha egy "szolidaritási karavánhoz" tartoznának kijátszva ezzel a rendőrség és a határőrség ellenőrzéseit. A tájékoztatás szerint német, ukrán, spanyol és marokkói állampolgárok is vannak a hatóságok kezére került gyanúsítottak között.

(MTI/Reuters)