2018. augusztus 8. 12:14
MTI

Az elemzők szerint a gyengülő forint sem hatott rá, csak a benzin és a gázolaj árgörbéje.

A júliusi infláció mértéke enyhén felülmúlta a várakozásokat, de ez lényegében egyetlen tételre, az üzemanyagok áremelkedésére vezethető vissza, így az alapvető inflációs folyamatokat tükröző maginfláció hónapok óta változatlan, még a forint gyengülése sem hatott rá - így kommentálták a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentését az MTI-nek nyilatkozó elemzők. 

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője rámutatott: az infláció gyorsulását elsősorban az okozta,  hogy egy évvel  ezelőtt éppen csökkentek, míg most emelkedtek az üzemanyagárak. Az elmúlt hónapokban látott forintgyengülés hatását mutatja a tartós fogyasztási cikkek egyhavi 1,0 százalékos, ezen belül a járművek 1,9 százalékos drágulása.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője elmondta, hogy a külföldi utazások és a járművek havi drágulásában szerepe lehet a gyengébb forintnak is. A ruházati termékek ára  a szezonális kiárusítások miatt ugyan mérséklődött júliusban, de kérdés, hogy a gyengébb forint milyen hatással lesz a nyár végén, ősz elején boltokba kerülő új kollekciókra. Ez felfelé mutató kockázatot jelent - jegyezte meg.