<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
mfor.hu

A futball és az atlétika a legnépszerűbb olimpiai számok globális szinten, a világverseny iránti általános érdeklődés azonban sok országban rendkívül alacsony. Bár az Olimpia imidzse, társadalmi elismertsége szilárd, és jelentős egyetértés van abban, hogy a világverseny segítené a normális élethez való visszatérést, a világ lakosságát megosztja a játékok megrendezésének kérdése. A világeseményt egyik legerősebben ellenző nemzet éppen a házigazda Japán, míg öt magyarból mindössze kettő van a megrendezés mellett az Ipsos felmérése szerint.

Jó dolog az Olimpia - de a többség szerint most hanyagolni kéne

A hivatalosan - magyar idő szerint - ma délután, július 23-án kezdődő játékokról világszerte megkérdezett 19 510 válaszadó 80 százaléka szerint az Olimpia pozitív társadalmi üzenetet hordoz, inspirálja a jövő generációt, hogy sportolásba kezdjenek. Körülbelül kétharmados többség véli úgy, hogy a versenysorozat segít kilábalni a Covid által teremettet általános lelki válságból, és újra összehozza az ország lakosságát. Az Ipsos kutatásába bevont 28 országból ugyanakkor mindössze 7 országban vannak többségben az Olimpiát támogatók az azt ellenzőkkel szemben.

Akkor is meg kellene tartani a 2021-es olimpiát, ha a Covid-világjárvány még nem ért véget (egyetértők és ellenzők aránya)Akkor is meg kellene tartani a 2021-es olimpiát, ha a Covid-világjárvány még nem ért véget (egyetértők és ellenzők aránya)

A Covid világjárvány idén nyáron is érezteti negatív hatásait, amit a vírus újabb variánsainak terjedése tovább erősít. Világszinten 42 százalék a Japánban megrendezésre kerülő Olimpia támogatottsága, amelynél jelentősen erősebb kiállás Törökországban, Szaúd-Arábiában, Oroszországban, Lengyelországban és Olaszországban tapasztalható. A másik végletet Dél-Korea és Japán képviseli. Magyarország a globális átlagtól kissé lemaradva, 40 százalékos támogatottságot mutat, amivel a rangsor középső részén, olyan sportnagyhatalmakkal együtt helyezkedik el, mint Kína, Ausztrália vagy Németország.

A fél világot nem érdekli az olimpia

A tokiói játékok nem élveznek kiemelkedő figyelmet, enyhe többségben vannak azok, akiket nem érdekel a hagyományos sportesemény. A magyarok sem gondolják ezt másképp, a felnőtt lakosság mindössze 42 százaléka érdeklődik valamilyen szinten a világverseny iránt.

Mennyire érdeklik Önt a 2021-es tokiói nyári olimpiai játékok?Mennyire érdeklik Önt a 2021-es tokiói nyári olimpiai játékok?

A leglelkesebb nemzet egyértelműen az indiai. A házigazda japánok, továbbá a szomszédos koreaiak, valamint Európában a belgák és a franciák kis érdeklődést mutatnak a kutatás eredményei alapján.

A magyarok vizes sportokat és kézilabdát akarnak nézni

A legjobban várt olimpiai számok globális sorrendje jelentősen eltér a magyarok preferenciáitól. Míg a 28 országos átlag a futball és az atlétika vezető pozícióját mutatja, nálunk a vízi sportok és a kézilabda is megelőzi ezeket fontosságban (ezzel mindkét sport esetében világelső rajongó a magyar lakosság). Általánosan kijelenthető, hogy az egyes országok kultúrája, múltja és sikerei fényében jelentős eltérés mutatkozik a sportrajongók érdeklődési körében.

Miraitova (b), a tokiói olimpia és Szomeiti, a paralimpia kabalfigurája az olimpiai médiaközpontban. A világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia július 23-án kezdődik. MTI/Czeglédi ZsoltMiraitova (b), a tokiói olimpia és Szomeiti, a paralimpia kabalfigurája az olimpiai médiaközpontban. A világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia július 23-án kezdődik. MTI/Czeglédi Zsolt

Az első helyen végző futballt várhatóan Szaúd-Arábia népe követi legintenzívebben (Japán legkevésbé), míg az atlétika kiemelt követőinek a dél-afrikaiak bizonyulnak. A házigazda japánok nemzeti sportjukat, a baseballt és softballt követik legnagyobb lelkesedéssel a fent már említett sportágakon túl.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.