4p

A Fidesz által az Európai Parlament határozatához benyújtott módosító indítvánnyal akadályozta volna meg, hogy az önkormányzatokon keresztül közvetlenül a vállalkozásokhoz eljusson az uniós pénz a kormány sikertelensége esetén.

Mint ismert, a Fidesz az Európai Parlament határozata után azzal vádolta meg az európai képviselőket, hogy a magyaroktól vettek el pénzt. Csakhogy, eközben erre maga a Fidesz tett erre egy kísérletet - hívta fel a figyelmet Rónai Sándor, a DK európai képviselője péntek délutáni sajtótájékoztatóján.

A módosítót Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője nyújtotta be.

Az Európai Parlament határozata ugyanis rögzítette:

"felhívja a Bizottságot annak biztosítására (...), hogy az uniós források végső címzettjeit vagy kedvezményezettjeit ne fosszák meg e forrásoktól abban az esetben, ha intézkedéseket alkalmaznak a jogállamisági feltételrendszer keretében; felhívja a Bizottságot, hogy találjon módot az uniós források helyi önkormányzatokon és nem kormányzati szervezeteken keresztül történő elosztására, amennyiben az érintett kormány nem működik együtt a jogállamisági hiányosságokkal kapcsolatban".

Hidvéghi módosítója nemes egyszerűséggel törölte volna ezt a részt a határozatból, ami úgy értelmezhető, hogy amennyiben a kormánynak nem sikerült elérnie, hogy megérkezzenek az EU-s pénzek Magyarországra, akkor a Bizottság ne találjon módot arra, hogy a forrásokat célzottan eljuttassák a vállalkozókhoz, önkormányzatokhoz.

A DK szerint ez az év lebukása, hiszen a Fidesz akarta megakadályozni azt, hogy a magyar vállalkozók, önkormányzatok pénzhes jussanak.

Milliárdok sorsa a tét. Fotó: Depositphotos
Milliárdok sorsa a tét. Fotó: Depositphotos

Törölni akartak, hangsúlyozzal és felszólítottak

A lapunkhoz is eljutott módosítóval egyebek mellett törölték volna az indítvány azon bekezdését is, melyben a Parlament folyamatos és részletes tájékoztatást kér a fejleményekről az átláthatóság jegyében. Törölték volna azt is, melyben azt kéri a Parlament a Bizottságtól, hogy az csak akkor fogadja el a magyarországi terveket, ha teljes mértékben eleget tesz a kormány a jogállamiság területére vonatkozó összes ajánlásnak. Ugyanígy kivették volna azt a részt is, melyben arra kéri a Parlament a Bizottságot, hogy a magyar kormány vétói (globális minimumadó, az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segélycsomag) ne legyenek befolyással a jogállamisággal kapcsolatos döntésekre.

A törlésre vonatkozó javaslatok mellett néhány bekezdést ténylegesen is módosítottak volna, pontosabban módosítás címén intézett felszólítást a Bizottság és a Parlament felé.

Az egyik ilyen esetben azt írták:

"Elutasítja a folyamatban lévő politikai indíttatású támadásokat és az idológiai okokból Magyarország ellen irányuló zsarolást, és felszólítja az összes uniós intézményt, hogy a tagállamok kizárólagos hatásköreinek tiszteletben tartása mellett kezeljék egyenlően valamennyi tagállamot; felszólít a források azonnali kifizetésére azon tagállamok számára, amelyek még nem kapták meg azokat, mivel a források indokolatlan visszatartása sérti az uniós értékeket és az európai szolidaritást".

Egy másik bekezdésnél pedig az eljárás befejezésére szólítja fel a Bizottságot:

"felhívja a Bizottságot és a Tanácsot, hogy fejezzék be a Magyarországgal szembeni felételességi eljárást, felhívja továbbá a Bizottságot, hogy további késedelem nélkül fogadja el Magyarországnak a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz keretében előterjesztett tervét; emlékeztet arra, hogy az értékek védelme tekintetében az Unió marginális hatáskörökkel rendelkezik, amelyek az EUSZ 7. cikkére korlátozódnak; hangsúlyozza, hogy az uniós források kifizetése nem tehető függővé kizárólagos tagállami hatáskörbe tartozó területektől, például az igazságszolgáltatás szervezeti felépítésétől."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!