<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Télen nem üzemel a budapesti fogaskerekű vasút, aminek oka az energiaválság és a kötelező karbantartási munkák. Helyette autóbusszal lehet utazni.

Rekonstrukcióval egybekötött téli pihenőt tart a Városmajor és Széchenyi-hegy között közlekedő fővárosi fogaskerekű vasút – derül ki a BKK honlapjáról. Az ideiglenes üzemszünet a tervezett tavaszi pályafelújítás végéig tart, és ennek köszönhetően több mint 120 millió forintot spórol Budapest közösségi közlekedése, emellett a szakemberek a kötelező karbantartást is elvégezhetik a járműveken. A járat helyett a kibővített menetrend szerint közlekedő 21-es, 21A, 212-es, 212A, 212B és 221-es autóbuszokkal lehet utazni – írja a közlekedési társaság.

A dráguló üzemanyag- és villamosenergia-költségek súlyos terhet jelentenek a közösségi közlekedés számára. Ezért a fővárosi tulajdonban lévő társaságok igyekeznek a szokásoshoz képest is költséghatékonyabban működtetni Budapest közlekedési hálózatát – olvasható a honlapon. Megjegyzik, van olyan nagyváros, ahol a teljes trolibuszhálózat leállításával csökkentik az üzemeltetési költségeket, de a fővárosban csak

„a jellemzően turisták által használt fogaskerekűnél történik a karbantartási munkák és az energiafelhasználás szempontjából nehezebb téli időszak összehangolásával teljesítménycsökkentés”.

A fogaskerekű kihasználtsága télen hétköznapokon 10, hétvégéken 30 százalék. A jármű üzemeltetési költsége viszont minimum a duplájára emelkedik az új energiaárak mellett.

A leállással párhuzamosan a műszaki karbantartásra és az elöregedett fogaskerekű járművek szükséges mértékű felújítására is sor kerülhet a tavaszi szezon kezdetéig.