<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Franciaország jó úton van ahhoz, hogy visszatérjen a normális élet, a koronavírus elleni oltási program nagyon jó számainak köszönhetően - jelentette ki kedden Jean Castex francia miniszterelnök.

"A dolgok jó irányban haladnak" - fogalmazott a kormányfő a kelet-franciaországi Illkirch-Graffenstaden település egyik oltóközpontjában tett látogatásán. "Azért vagyunk jó úton, mert tudjuk, hol kezdődik a jó út, és az pedig az oltás" - tette hozzá.

A teljes lakosság csaknem háromnegyede megkapta a koronavírus-elleni oltás első adagját, s több mint 65 százalékuk már a második adagot is felvette. A legalább hat hónapja beoltott 65 éven felüliek és a veszélyeztettek - mintegy 19 millió francia - számára szerdán kezdődik a harmadik védőoltás kampánya.

A 65 éven felülieknek egyébként eddig a 88 százaléka kapta meg az első oltást, és 85 százalékuk mindkét adagot, míg a 12 és 17 év közöttieknek a 60 százalék vette fel eddig az első oltást és 40 százalékuk már mindkét adagot megkapta.  

Az oltási stratégiáért felelős kormánymegbízott, Alain Fischer hétfő este a BFM hírtelevízióban szintén úgy fogalmazott, hogy Franciaország "már nincs messze attól, hogy visszatérjen a normális élethez". Castex miniszterelnök szavai szerint "a negyedik hullám - óvatosan fogalmazok - jelenleg ellenőrzésünk alatt van". Majd arra hívta fel a figyelmet, hogy "van még dolgunk, vannak még olyanok, akik nincsenek beoltva, és akik emiatt veszélynek vannak kitéve".

Jean Castex egy bevásárlóközpont mobil oltóközpontjában arról beszélt, hogy a hatóságok feladata egyesével felkeresni a még be nem oltottakat, és meggyőzni őket az oltás fontosságáról. "Meg kell győzni, el kell magyarázni, nem szabad ítélkezni, megbélyegezni. Nyugodtan, pedagógus módjára kell csinálni, el kell magyarázni, hogy az illető és környezete érdeke az oltakozás" - fogalmazott a miniszterelnök.

"Nem neheztelhetünk azért valakire, mert fél. A megértéssel, a megnyugtatással kell kezdenünk" - tette hozzá, utalva arra, hogy múlt szombaton ismét tízezrek tiltakoztak Franciaország-szerte a koronavírus-járvány miatt bevezetett védettségi igazolás használata ellen. Ez volt az egymást követő hetedik hétvége, amikor a védettségi igazolás használatát szabadságjogi okokból ellenzőkön kívül a védőoltást ellenzők, vírustagadók és olyan radikális pártok hívei is utcára vonultak, akik Emmanuel Macron államfő személyét és politikáját bírálják. A részvétel azonban az elmúlt három hétben már csökkenőben volt.  

A koronavírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy 72 óránál nem régebbi negatív tesztet) a jelenleg hatályos törvények szerint augusztus 9. óta és november 15-ig kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, a vonatokon és a távolsági buszokon, a kórházakban, a bevásárlóközpontokban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben.

Hétfőtől a nyilvános helyeken dolgozók számára is kötelező a védettségi igazolás, ez mintegy 1,8 millió munkavállalót érint. Két hét óta minden járványügyi mutató csökken. Az újonnan diagnosztizált fertőzések száma az elmúlt héten 17 százalékkal csökkent az előző héthez képest, s már nem emelkedett 20 ezer felé a napi új esetszám. A kórházban ápoltak száma sem emelkedik, de még több mint 11 ezer fertőzött szorul kórházi ápolásra, közülük 2200-an vannak intenzív osztályon, harmadannyian, mint a járvány előző hullámaiban.  

A járvány szövődményeiben csaknem 115 ezren vesztették életüket, a napi elhalálozás jelenleg 90-98 között mozog, de egy hétfőn közzétett tanulmány szerint az oltásnak köszönhetően Franciaország 50 ezer halálesetet tudott elkerülni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.