TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Szijjártó Péter külügyminiszter számolt be az elmúlt egy évről a külpolitikában.

A magyar külpolitika sikeresen érte el azokat a célokat, amelyeket kitűzött maga elé az elmúlt egy évben - közölte mai parlamenti meghallgatásán a külügyi bizottság előtt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Fotó: MTI Fotó: MTI

Migráció: nem és nem

A migrációról elmondta, hogy továbbra is nyomás helyeződik azokra az országokra, amelyek kitartanak a kötelező betelepítési kvóta ellenes politikájuk mellett. Az ENSZ globális migrációs csomagját Magyarország nem szavazta meg, ami miatt az volt a vélemény, hogy az ország elszigetelődött, de Szijjártó Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy más országok, mint az USA, sem támogatta a csomagot.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosának jelentését nem fogja megszavazni decemberben Magyarország

- előlegezte meg a miniszter. Szerinte ami nem ment egészében, azt kisebb lépésekben próbálják átverni a nemzetközi közösségen a migrációpárti erők. Felidézte, hogy mind a török, mind az olasz határon fokozódott a migrációs nyomás.

Jó viszony a nagyhatalmakkal

Arról beszélt továbbá, hogy Magyarország földrajzi elhelyezkedése okán nagyhatalmak közé ékelődik, ezért érdeke, hogy jó viszonyt ápoljon ezekkel az államokkal. Felidézte a németekkel, franciákkal - Angela Merkel német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel - létrejött találkozókat a közelmúltból.

Szóba hozta a Visegrádi Négyek együttműködését is, amelyet szerinte semmilyen politikai megbontási kísérlet nem tudott gyengíteni. A magyar külpolitika egyik legfontosabb céljának nevezte a V4-ek csoport stabilitásának megőrzését.

Több mint százmilliárd a határon túliaknak

A határon túli magyarok és az anyaország kapcsolatrendszerében helyes döntésnek nevezte, hogy a kinti magyarok bevonásával indultak el határon túli gazdasági programok. Összesen 44 883, határon túli magyar vállalkozó, vállalkozás jutott támogatáshoz a magyar államtól.

Ezen a csatornán összesen 121,9 milliárd forint támogatást kapott ez a kör, ami által 228,4 milliárd forint értékű - helyben adózó, munkahelyet teremtő - beruházás jött létre.

A magyar vállalatok külföldi befektetéseinek ösztönzése az új irány e téren - derült ki a szavaiból.

Arról is beszélt, hogy 4 százalékkal nőtt az export idén az első kilenc hónapban, s az egész évben is tartható ez az ütem.

Mint mondta, a világon a 34. helyen állunk az exportteljesítményünkkel, ami kiemelkedő a miniszter szerint.

Elhangzott továbbá, hogy idén már több 1400 milliárd forint beruházás érkezett a beruházásösztönzési rendszeren keresztül Magyarországra, ami meghaladja a 2018-as rekordévet is

- emelt ki egy újabb fontos külpolitikai pontot.

Diverzifikált energiaellátás

Az energiabiztonság volt a következő téma, s egyből az orosz-magyar kapcsolatokra terelődött a szó. A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben számos kritika éri a magyar kormányt az energiafüggőség miatt, a partner országok nem teremtik meg a diverzifikációhoz szükséges infrastruktúrát a régióban, illetve Nyugat-Európában. A Török Áramlat szerepe ezért fontos a gázellátás szempontjából - közölte.

Megemlítette, hogy jövő év végéig két magasfeszültségű vezeték összeköttetés épül ki a Szlovákiával kötött megállapodás alapján, amely biztosítja az összeköttetést a villamosrendszerek között.

Végül diplomáciai sikerként beszélt Várhelyi Olivér bővítési biztosi pozíciójának megszerzéséről, amit a "gáncsoskodások" ellenére kap meg a magyar szakember.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.