Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Király Béla Király Béla

A tavaszi mélypont után biztatóan kezdett talpra állni a magyar gazdaság, ám a koronavírus-járvány második hulláma ismét visszaesést hozhat, áll az Európai Bizottság csütörtökön közzétett negyedéves gazdasági prognózisában. A viharfelhők ellenére az elemzés – ellentétben a korábbi prognózisokkal - a kormány és a jegybank előrejelzésével összhangban van.

Nagy pofon után gyors visszarendeződés

Egy erősen felívelő gazdasági ciklusban érte el Magyarországot a koronavírus-járvány, mind 2018-ban, mind a tavalyi évben közel 5 százalékkal bővült a magyar gazdaság. Sőt a lendület még az első negyedévben is kitartott, hiszen szemben a nyugat-európai országokkal a magyar gazdaság nem omlott össze. A második negyedéveben ellenben az Európai Unió egyik legrosszabb GDP mutatóját produkálta Magyarország,13,6 százalékkal esett vissza a gazdaság.

Az Európai Bizottság jelentése hangsúlyozza: eltérően számos más országgal nálunk viszonylag enyhe korlátozások voltak, és ennek ellenére alacsony esetszámmal jutottunk túl a járvány első hullámán. Ugyanakkor a nyitott gazdaságunk és a nagy súllyal rendelkező ciklikus iparágak (mint például a járműgyártás és a turizmus) miatt súlyos gazdasági károkat okozott a koronavírus.

A korlátozások enyhítése után, illetve a globális értékláncok helyreállásával a nyár folyamán gyorsan erőre kapott a magyar gazdaság, amit jelzett többek között, hogy az ipari termelés csupán 2,1 százalékkal maradt el az éves bázistól. A kiskereskedelem esetében pedig még ennél is kisebb volt a visszaesés, az 1,2 százalékos gyengülést mutatott az egy évvel korábbi értékhez képest. Emellett a foglalkoztatás terén is javulás volt, hiszen éves összehasonlításban 0,4 százalékos visszaesést mértek augusztusban.

A legrosszabbkor jött a második hullám

A biztató folyamatokat azonban a járvány második hulláma megtörte, és a hangulatindexek, illetve a fogyasztói bizalom visszaesése is azt jelzi, hogy az érintettek újabb gazdasági visszaeséssel számolnak. Miután a tavasszal bevezetett bértámogatási programok kifutottak, és a kormány nem vezetett be újabb intézkedést, az EB azzal számol, hogy az ősz folyamán nagyobb leépítési hullám jöhet. Az év eddigi folyamatai, és a várakozások alapján a prognózis a magyar kormány és az MNB várakozásával összhangban lévő recessziót vár, szerintük 6,5 százalékkal eshet vissza 2020-ban a magyar gazdaság.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

14 napig ingyenesen hozzáférhet Prémium tartalmainkhoz a következő lépések megtétele után:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Adja meg bankkártyája adatait - a választott csomag díját csak a 14 napos próbaidőszak letelte UTÁN vonjuk le bankszámlájáról

+1: A 14 napos próbaidőszak alatt Profiloldalán bejelentkezve BÁRMIKOR LEMONDHATJA előfizetését

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.