TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Gulyás Gergely miniszter rögzítette, mire kell idén számítaniuk a nyugdíjasoknak.

Idén az első három hónapban meglepően magas szinten alakult a fogyasztói árindex mértéke, aminél a nyugdíjasok fogyasztói kosara alapján számult érték még magasabb volt. Az első negyedév átlagában az infláció 4,3, a nyugdíjas infláció pedig 4,4 százalékra jön ki, miközben a nyugdíjak mértékét a kormányzati inflációs várakozással megfelelően, 2,8 százalékkal emelték csak. 

Ugyan a kormány a gazdasági mentőcsomag részeként bejelentette, hogy visszaépíti a 13. havi nyugdíjat, annak első negyedét csak 2021. februárjában kaphatják meg az érintettek, a teljes 13. havi juttatáshoz pedig majd csak 2024. februárjában lesznek jogosultak. Bár a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara legutóbbi, kormány elé tett javaslatcsomagában szorgalmazta a 13. havi nyugdíj idei évre történő előrehozatalát, a jelek szerint a kormány nem változtatna. 

A kialakult helyzet miatt Gulyás Gergely miniszternél érdeklődtünk, az idei évre mekkora inflációval számol a kormány, felülvizsgálta-e a várakozását, a nyugdíjasok pedig a havi juttatásokon felül számíthatnak-e ennek tükrében plusz juttatásra. 

A miniszter kérdésünkre rögzítette: a törvények meghatározzák, milyen esetben, mekkora juttatást kell a kormánynak biztosítania. 

"Az inflációs várakozásaink nem változtak, kétségkívül több tényező van, ami ezeket befolyásolják, de miután ezek egymással ellentétesek, alapvetően nem változtattak a várakozásokon" - magyarázta a miniszter. 

Példaként a beszakadó olajárat és egyes, főként védekezéshez szükséges termékek áremelkedését említette. 

Gulyás Gergely szavai alapján tehát az rajzolódik ki, hogy a kormány továbbra is tartja magát az idei 2,8 százalékos inflációs várakozáshoz, a nyugdíjasok pedig a kifejezetten a válságra való tekintettel sem kapnak plusz juttatást. Abban az esetben, ha a kormánynak igaza lesz, akkor a novemberi nyugdíjkiegészítésre sem számíthatnak. Ez ugyanis csak abban az esetben jár, ha a tényleges infláció meghaladja a várakozást, vagyis a nyugdíjemelés mértékét. 

 

Ráadásul az idősek idén nyugdíjprémiumra sem számíthatnak, erre akkor jogosultak a nyugdíjtörvény alapján, ha a tárgyévi GDP-növekedés mértéke meghaladja a 3,5 százalékot. A koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt a kormány akár 3 százalékos gazdasági zsugorodást is reálisnak tart. Igaz, a jegybank ennél sokkal optimistább, szerintük 2-3 százalék közötti növekedésre is van esély, ám még ha igaza is lenne a Magyar Nemzeti Bank szakembereinek, a nyugdíjprémium feltételeként 3,5 százaléktól így is elmaradna a növekedés mértéke. 

Gulyás Gergely válaszában kitért a 13. havi nyugdíjra is, és újfent rögzítette: ennek a meghozott döntésnek nemcsak óriási jelentősége van, de szimbolikus is. A válság időszakában a korábban megszokottakkal ellentétben ők nem elvettek, hanem a 13. havi juttatás visszaépítéséről döntöttek. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.