<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A friss kormányrendelet Nagy Márton gazdaságfejlesztési minisztert jelölte meg, hogy kormányzóként képviselje Magyarországot a Nemzetközi Beruházási Bank kormányzótanácsában.

A kormány a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) Kormányzótanácsában a Magyarországot képviselő kormányzóvá a nemzetközi pénzügyi kapcsolatokért felelős minisztert jelöli ki - olvasható a legfrissebb Magyar Közlönyben.

Márpedig a nemzetközi pénzügyi kapcsolatok kezelését Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter feladat- és hatáskörébe helyezte az ötödik Orbán-kormány tagjainak teendőit rögzítő május végi kormányrendelet. Három kivétellel. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD), valamint a Nemzetközi Valutalappal és a Világbankkal Varga Mihály pénzügyminiszter tartja a kapcsolatot.

Varga Mihályt váltja Nagy Márton. Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Varga Mihályt váltja Nagy Márton. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Eddig Varga Mihály volt a képviselő a kétes szocialista időkbeli múltja miatt sokak által nemes egyszerűséggel csak kémbanknak nevezett intézményben is, de nem egyedül, hanem az adó- és pénzügyekért felelős államtitkárral együtt.

Utóbbi Orbán Gábor volt, aki azóta már távozott a kormányból, 2017 novemberétől a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója. A negyedik Orbán-kormányban Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára látta el ezt a feladatot.

A mostani kormányrendelet azonban ebben is változást hoz, Nagy Márton lesz az egyedüli képviselő. Aki most felhatalmazást kapott arra, hogy "a Nemzetközi Beruházási Bank Kormányzótanácsában a Magyarországot képviselő helyettes kormányzót kinevezze és visszahívja, valamint visszavonja a Magyarország képviseletéről a Nemzetközi Beruházási Bank Tanácsában, illetve annak Kormányzótanácsában című 1258/2015. (IV. 24.) Korm. határozatot".

A Nemzetközi Beruházási Banknak kilenc egykori szocialista ország a tagja, amelyek közül az orosz-ukrán háború kitörését követően, az IIB legnagyobb tulajdonosa, Oroszország elleni tiltakozásul négyen - Bulgária, Csehország, Románia és Szlovákia - jelezték a kilépési szándékát. Ezzel szemben Szijjártó Péter külgazdasági és külgazdasági miniszter azt nyilvánította ki, Magyarország nemhogy távozna, hanem még tovább erősíti a jelenlétét az amúgy Budapesten székelő szervezettel.