<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi a béke ára Ukrajnában és ki fizeti meg? Lesz-e hitel Magyarországon?

Találkozzon személyesen neves külpolitikai szakértőkkel és bankvezérekkel!

Klasszis Klub Live - először élőben, személyesen, Budapesten!
Vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. március 23.

Jelentkezzen most!

Eddig egyik tagállam sem jelentette be hivatalosan a bankból való kilépési szándékát.

Kezd szappanoperává válni az, ami a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) körül immár hónapok óta folyik - írja laptársunk, a Privátbankár.hu

Mint arra a cikk emlékeztet: orosz-ukrán háború február 24-ei kitörése után néhány nappal, március elején Csehország és Románia is jelezte, a történtek után nincs maradása az IIB-ben, miután annak legnagyobb részesedésű tagállama az agresszor Oroszország. Nem sokkal később csatlakozott az ezen formában (is) tiltakozókhoz Bulgária és Szlovákia.

A hivatalos kilépési kérelem csak-csak nem akart megérkezni a kémbank budapesti székhelyére - közölték a Privátbankár.hu és az Mfor.hu többszöri érdeklődésére az illetékesek.

Meggondolták magukat? Fotó: Nemzetközi Beruházási Bank
Meggondolták magukat? Fotó: Nemzetközi Beruházási Bank

A bank nemzetközi kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója, Anna Lvova írásban az közölte:

"Nincs új fejlemény. Még egyik tagállam sem jelentette be hivatalosan a bankból való kilépési szándékát". 

Ahogy a cikk is megjegyzi: ez azért furcsa, mert már mindenki kész tényként kezeli, hogy az IIB tagállamainak száma 9-ről 5-re szűkül. Miután csak a négyek jelezték a távozási szándékukat, de hozzájuk azóta sem a három Európán kívüli ország, Kuba, Mongólia és Vietnam, sem Magyarország nem csatlakozott. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter inkább arról beszélt, hogy az Orbán-kormány még meg is erősítené a jelenlétét, növelve a részesedését.

(Privátbankár.hu