TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Erről Müller Cecília beszélt a szerdai operatív törzs sajtótájékoztatón.

Erősen alapra vettek lesznek a központilag szervezett október 23-i ünnepségek, derült ki az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, a nagy tömegek összeverődésének megelőzéséért idén csak a zászlófelvonást és az ilyenkor szokásos díjátadást tartják meg. Müller arra kérte az önkormányzatokat, szervezeteket, hogy saját hatáskörükben se rendezzenek ennél komolyabb ünnepségeket, hiszen a koronavírus a tömegbe verődött emberek között terjed a legkönnyebben.

A járvány lefolyása nagyon nagy részben múlik rajtunk, folytatta Müller, majd újra a higiéniai, maszkviselési és távolságtartási szabályok betartására kért mindenkit.

Már nincs olyan személy, aki biztosan kijelentheti, hogy nem fertőzött vagy hogy nem fertőződhet meg

- ez volt az országos tisztifőorvos mindenkinek szóló üzenete.

A tájékoztató további részében a reggel ismertetett, a megelőző 24 órában gyűjtött koronavírus-adatok átismétlése következett:

 • 920 újabb fertőzöttet azonosítottak az országban,
 • 27 595 az aktív fertőzöttek száma,
 • összesen 40 782 pozitív esetet regisztráltak a járvány hazai megjelenése óta,
 • 27 újabb áldozat - továbbra is elsősorban az idősebbek és a krónikus betegek -számítanak a magas kockázatúaknak,
 • 5 áldozatnál tüdőgyulladás volt a közvetlen halálok,
 • az elhunytak fele szív-érrendszeri megbetegedésben szenvedett,
 • és most is voltak az áldozatok között anyagcsere-betegségben, illetve rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők.

Müller kiemelte, hogy a krónikus betegségben szenvedők mindenképpen egyeztessenek rendszeresen a házi- vagy kezelőorvosukkal, mert ha megfelelő kezeléssel egyensúlyban tudják tartani az alapbetegségüket, akkor korona-megfertőződés esetén nőnek az esélyeik a betegség kevésbé súlyos lefolyására.

Legkésőbb október 20-ig minden praxisba megérkezik az influenza-védőoltás, van, ahol már ott is van, és meg is kezdődött az oltás. Müller megint a kiemelt kockázati csoportokat kérte, hogy ők mindenképpen oltassák be magukat influenza ellen.

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy a koronavírus második hullámára való felkészülés jegyében tavasztól július közepéig több mint 26 ezer egészségügyi dolgozó vett részt digitális elméleti és gyakorlati továbbképzésen: több mint 15 ezer főápoló, közel 2 ezer segédápoló és több mint 4 ezer orvos.

A Remdesivirről szólva Müller azt mondta, hogy már nem vagyunk importra szorulva a szerből, annak klinikai vizsgálata megkezdődött itthon. Egyelőre a Korányi, a Dél-pesti, a Szent János kórházakban és négy egyetemen zajlik a szer tesztelése. Müller kiemelte, hogy ha időben beadják a Remdesivirt a betegnek, akkor az akár 50 százalékkal is csökkentheti a betegség fatális kimenetelének esélyét.

Kiss Róbert rendőr alezredes számai következtek:

 • 75 rendőri védelmi intézkedés történt a koronavírus miatt tegnap,
 • 8 ember ellen intézkedtek, mert tömegközlekedési eszközökön nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot,
 • 67 esetben kellett intézkedni tegnap kereskedelmi egységekben maszkszabály-sértések miatt,
 • 30 esetben szegték meg a tranzitálás szabályait az elmúlt 24 órában,
 • 10 007 helyszíni ellenőrzést hajtottak végre a házi karanténban,
 • 3707 új hatósági házi karantént rendeltek el 24 óra alatt, ebből 501-et beutazás miatt,
 • 23 815 hatósági házi karantén van most érvényben az országban,
 • 1104-en töltötték le idáig a karantén-ellenőrző okostelefonos korona-appot.

Újságírói kérdések

 • A kismamák átadhatják csecsemőiknek a fertőzést? Eddig ilyen esetről nem tett említést a szakirodalom, se várandóság alatt, se szülés után. De a pozitív édesanya viseljen maszkot, és mossa a kezét.
 • Mi a helyzet most az idősotthonokkal? Jelenleg 52 szociális intézményben van jelen a vírus a központilag nyilvántartott 1600 közül, ezekben átlagosan 5 fő alatti a pozitivitás. Összesen 641 fertőzött személy van ebben az 52 intézményben, tehát 0,6 százalékos jelenleg a fertőzöttségi arányuk.
 • A magántesztek bekerülnek a napi hivatalos adatokba? Amelyik labor jelentkezett, hogy tesztelne, annak adtak központi elérhetőséget, hogy minden nap küldjenek a tesztelésről adatokat. Amelyik labor tehát jogszerűen működik, annak adatai bekerülnek a központi nyilvántartásba.
 • A vérplazma terápia mennyira hatásos kezelési mód? Ez rendkívül hatékony módja a kezelésnek. Ha középsúlyos állapotú a beteg, és a kezelő orvos úgy dönt, hogy az állapota vérplazmára javulhat, akkor ilyen kezeléssel el tudják kerülni a beteg intenzív osztályra kerülését. Ha már nagyon gyorsan súlyosbodik az állapota, és egyből intenzívre kell vinni, akkor a plazmán túl kiegészítő gyógyszerekre is szükség van. Müller szerint van elég koronavírus-kezelésre alkalmas vérplazma, de az emelkedő kórházi esetszám miatt továbbra is gyűjtik. Az országos tisztifőorvos kéri: akik már átestek a betegségen, mind jelentkezzenek az országos vérellátó szolgálatnál, mert közülük is csak minden 10. személynek lesz elég korona-antitest a vérében.
 • Mit javasol Müller a krónikus beteg pedagógusoknak? Ugyanazt, amit korábban minden krónikus betegnek: igyekezzenek egyensúlyban tartani az alapbetegségét az orvosuk segítségével, mert így sokkal jobb eséllyel indulnak neki a koronavírusnak egy esetleges megfertőződés után.

+1

Kedden írásban megkérdeztük az operatív törzset, hogy hány börtönben jelent meg a vírus, és a lélegezetőgépre kerülő súlyos 
eseteket hogy látják el, a rabokat is átviszik a centrumkórházakba? Ma válaszoltak:

"Válaszadásunk időpontjában 18 büntetés-végrehajtási intézetben, továbbá a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházában, az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben, a Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központjában, a Bv. Holding Kft-nél és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán jelent meg a COVID-19 vírus.

A COVID-19 fertőzött fogvatartottakat a Büntetés-végrehajtás Központi Kórházában, Tökölön kezelik, karanténban vannak. Valamennyien enyhe tünetekkel rendelkeznek, nincs szükség lélegeztetőgép igénybe vételére, ugyanakkor a Büntetés-végrehajtás Központi Kórháza felkészült a súlyosabb esetek szakszerű ellátására is."

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.