<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A forint történelmi mélypont közelébe süllyedt, ennek okai kerültek szóba aktuális podcastünkben. Barlai Róbert, a Diófa Alapkezelő elnöke, a Gránit Bank vezérigazgató-helyettese szerint a közgazdaságtanban „tökéletes viharként” emlegetett jelenség alakult ki, így a hazai makrogazdasági nehézségek mellett a külső tényezők is a gyengülés irányába mutattak. A kormány az új adók és a beruházások visszafogásának bejelentésével az általa megoldandó feladatot megkezdte, ez szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy stabilizálódjon a forint helyzete. Merre mozdulhat a magyar fizetőeszköz?

Mikor váltson eurót az, aki nyaralni indul? - tettük fel a kérdést podcastünkben Barlai Róbert devizapiaci szakértőnek. A Gránit Bank vezérigazgató-helyettese megvilágította az aktuális globális folyamatokat, amelyek a főbb devizákra, így például a dollár árfolyamára is hatott. Illetve ezek érdemleges befolyással volt a magyar fizetőeszközre is. A Covid-járvány, a globális infláció vagy az ukrán háború egymásra, a magyar gazdaságra és a forint árfolyamára is hatottak.

Teherként jelentkezett, hogy Magyarországon ugyan a jegybank már tavaly elkezdett szigorítani, ám a költségvetési politika laza maradt, ami nem kedvezett a forint árfolyamának. A külső és belső történések hatására kialakult egy úgynevezett „tökéletes vihar” (perfect storm). Ebből nem könnyű kitörni, hiszen a magyar gazdaságpolitikán túlmutató kérdéseket kellene megoldani. Ugyanakkor a múlt héten bejelentett fiskális korrekció a kormány részéről az első lépést jelenti a gazdaság stabilizálásában, amely nélkül a fizetőeszköz gyengülése sem állítható meg.

A beszélgetés végén kiderült az is, hogy a szakértő rövidtávon milyen árfolyammozgást vár, és mit javasol a külföldre utazóknak.

(Megjegyzés: a beszélgetést kedden, az MNB kamatdöntése előtt rögzítettük.)

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

Hogy hallgassa?

A podcastet a fenti lejátszóval az mfor.hu és a privatbankar.hu oldalán is meghallgathatja.

Az optimális podcast-élményhez a podkaszt.hu korábbi leírását idézzük.

A podkaszt lételeme hogy nem kell helyhez kötve hallgatni. Ezért legjobb élményt a eszközökön nyújtják, legyen az akár telefon, akár tablet. Ebből kifolyólag az ezen eszközökre írt programok is nyújtják a legtöbb szolgáltatást. Például:

- Saját kereshető adatbázis
- Lassított / gyorsított lejátszási sebesség
- Könyvjelzők, fejezetek
- Adásnaplók megjelenítése

 

Ezeket szinte az összes nagyobb lejátszó tudja, de attól függően hogy milyen eszközön szeretnéd hallgatni,  itt találhatsz párat induláshoz >>

Ezekben a lejátszókban megtalál minket Klasszis podcast néven! Május 10-étől kéthetente új adásainkkal is találkozhat ezeken a linkeken. Addig is:

A műsor oldala az Anchor FM-en >>

Kövessen és hallgasson minket Spotify-on! >>

Podcastünk az Apple Podcasts-en >>

A podcast RSS feedje itt található >>

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.