2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A járványhelyzet közepén a kormány a választási törvény és az Alaptörvény módosítására adott be javaslatot - a kamupártok és az ellenzék dolgát is megnehezíthetik.

Belenyúl a kormány a választási törvénybe, az eddigi legalább 27 helyett 50 egyéni választókerületben kell jelöltet állítania egy pártnak ahhoz, hogy az országgyűlési választáson országos listát állíthasson - írja a hvg.hu az Országgyűlésnek kedd késő éjjel benyújtott tervezet alapján.

A javaslat indoklása arra utal, hogy a kamupártok ellen akar fellépni a kormány -  a cél, hogy csak "valós társadalmi támogatottságú pártok" állíthassanak országos a listát, tehát fellépnek azok ellen, akik csak a több százmilliós állami támogatás megszerzése érdekében indulnak a választáson. 

Orbán Viktor miniszterelnök szavaz az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2020. november 10-én. MTI/Balogh Zoltán
Orbán Viktor miniszterelnök szavaz az Országgyűlés rendkívüli ülésén 2020. november 10-én. MTI/Balogh Zoltán

A hvg.hu összeállítása szerint azonban a módosítás az ellenzék listaállítási terveit is korlátozhatja. Az ellenzék a 2022-es országgyűlési választáson mind a 106 egyéni választókerületben egy közös jelöltet indítana a Fidesz ellen, azonban abban nem voltak egységesek, hogy egy közös vagy két listát állítsanak. A friss módosítás a két listán indulást nehézzé tenné.

A mostani, csúcsra járó járványhelyzetet látja a kormány a legalkalmasabbnak arra, hogy kilencedik alkalommal is módosítsák a "gránitba vésett" Alaptörvényt: rögzítik, hogy "az anya nő, az apa férfi", bebetonozzák az alapítványokat azzal, a mondattal, hogy “a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány létrehozásáról, működéséről, megszüntetéséről, valamint közfeladata ellátásáról sarkalatos törvény rendelkezik", illetve a jelenleginél is átláthatatlanabbá tehetik az állami költések megismerését azzal, hogy „közpénz az állam bevétele, kiadása és követelése.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!