2019. február 15. 14:08

Óvatosan elkezdték kommunikálni, hogy nagyobb lehet az infláció, mint tervezték.

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára nyilatkozott tegnap a Reuters hírügynökségnek. A tárca illetékese egyebek mellett azt mondta, hogy 2019-ben 3 százalék alatt lesz az infláció, szemben a tavalyi mintegy 2,7 százalékkal.

Mire lesz elég a nyugdíj? Mire lesz elég a nyugdíj?

Ami azt jelenti, hogy a kormány szerint a tavalyi szintet meghaladja idén az infláció mértéke, különben nem lett volna szükség a különbségtételre. Mindez annyiban érdekes, hogy a nyugdíjakat pont 2,7 százalékkal emelte a kormány idén, merthogy az inflációt is ennyire várták ebben az évben, amikor tavaly összrakták a 2019-es büdzsét. (Megjegyezzük, hogy a Központi Statisztikai Hivatal egyébként 2018-ra éves szinten 2,8 százalékos inflációs adatot közölt, és nem 2,7 százalékról szólt a jelentése.)

Lapunk az ősz folyamán többször felvetette,  hogy a kormány alulbecsülheti a 2019-es inflációt, márpedig ebben az esetben a tervezett inflációhoz igazított nyugdíjemelés is elmaradna a tényleges árváltozástól. Vagyis a nyugdíjak kompenzációjára lenne szükség.

Erre egyébként a Magyar Nemzeti Bank negyedévente közölt inflációs jelentései is figyelmeztettek tavaly. A jegybank jó ideig 3,1 százalékos inflációt jelzett 2019-re, és csak a legutolsó, decemberi jelentésében korrigált 2,9 százalékra. Csakhogy az azóta megjelent inflációs adat azt jelzi, hogy árnyomás alakult ki a gazdaságban. Főleg az ennek jelzésére leginkább alkalmas maginfláció miatt van bizonytalanság. Ez a mutató januárban 3,2 százalék volt, és a jegybank felől idén már jelezték, hogy a folyamatok abba az irányba tartanak, hogy az infláció akár már rövid távon is az MNB által tolerálható 3 százalékos szint (ami megfelel a nemzeti bank inflációs céljának) fölé emelkedik. Ebben az esetben pedig felül kellene vizsgálni az alacsony kamatra alapuló monetáris politikát.

Ezúttal a kormány felől érkezett egy óvatos jelzés arra vonatkozóan, hogy az árak valóban meghaladhatják az erre az évre gondoltat. A nyugdíjasok szempontjából ez nem érdektelen, mert a járandóságuk kiigazítására leghamarabb novemberben kerülhet sor. Márpedig ha még gyorsabb lenne az infláció emelkedése a következő hónapokban, akkor egyre nagyobb hátrányba kerülnének, amit csak részben tudna kompenzálni az év végi kiegészítés.