2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A rezsitámogatásban Debrecen a bajnok, pert indít a kormány ellen a Demokratikus Koalíció. 

Hétfőn, kora este megjelent a kormany.hu-n a lista, amiből kiderült, hogy mekkora támogatást kapnak a megemelkedett energiaköltségekhez a települések. Összesen 44 milliárd forintot osztanak ki 138 város, illetve 17 fővárosi kerület között és ebből egyértelmű, hogy a kormányhű települések örülhetnek igazán - írta az rtl.hu.

Erősen szelektív a támogatás. Fotó: Depositphotos
Erősen szelektív a támogatás. Fotó: Depositphotos

A portál utalt rá, hogy a települések anyagi helyzete, energiabeszerzési szerződéseik, alapvető intézményeik fűtési, világítási rendszere jelentősen eltérő. Idézte a közleményt, amely szerint „A támogatásért cserébe pedig mindenkitől takarékosságot kérünk, ezért az érintett önkormányzatok tervet készítettek a lehetséges energiamegtakarítási lehetőségekről”.

A fővárosi önkormányzatok közül az ellenzéki vezetésű Óbuda (III.), Újpest (IV.), Ferencváros (IX.), Újbuda (XI), XV. kerület, és XVIII. kerület nem kapott egy fillért sem - derül ki a felsorolásból, de az odaítélt pénzekben is nagy szórás van. Például a 120 ezer embernek otthont adó XIII. kerület kevesebb pénzt kapott (392 millió forint), mint Mohács (418 millió forint), ahol hatodannyian élnek.

A nagy vidéki ellenzéki városok közül Miskolc 1,24 milliárd, Szegednek csaknem 1,3 milliárd, Dunaújvárosnak 649 millió, Pécsnek 1,04 milliárd forint támogatást ítéltek meg. 

A fideszes vezetésű városok felemásan kaptak, a legnagyobb összeg, a nagy fellegvárnak számító Debrecennek jutott, 3,18 milliárd forint, míg szomszédos megyeszékhely, Nyíregyházának 1,76 milliárd forint - tette hozzá a lap.

A Demokratikus Koalíció polgármesterei nem nyugszanak bele abba, hogy politikai bosszúból Orbán Viktor 620 ezer budapesti lakost hagyott magára a rezsiválságban, ezért pert indítanak az Orbán-kormány ellen. Mivel a kormány által odaítélt önkormányzati támogatási összegek mögött nincsenek tisztességes számítások, a DK-s vezetésű kerületek a megítélt fővárosi kompenzáció átlagos összegére, kerületenként 471,5 millió forintra tartanak igényt - közölte lapunkkal a DK.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!