<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A magyar kormány semmilyen politikai okból nem hajlandó feladni az energiaellátás biztonságát, s bár nagy erőkkel zajlik a diverzifikáció, nem áll szándékában kivezetni az orosz forrásokat sem - jelentette ki a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bosznia-Hercegovinában, a Milorad Dodikkal közösen tartott panelbeszélgetésen a Trebinjei Energetikai Fórumon.

 A tárcavezető felszólalásában aláhúzta, hogy hazánk speciális helyzetben van, mivel nem rendelkezik tengerparttal, és energiafelhasználása túlnyomó részét importálja.

"Mi az energia kérdésére mint a fizikai valóság részére tekintünk. És szeretnénk, ha legalább az energiafelhasználás tekintetében a világ két lábbal állna a földön, hiszen fűteni nem lehet kommunikációs panelekkel vagy politikai nyilatkozatokkal" - fogalmazott.

Az orosz gáztól való függőségünkről is beszélt. Fotó: Facebook
Az orosz gáztól való függőségünkről is beszélt. Fotó: Facebook

"Mi a realitások talaján állunk, és a realitás Magyarország esetében azt mondatja, hogy a biztonságos földgázellátás oroszországi források nélkül ma fizikailag lehetetlen. Nem politikailag, hanem fizikailag lehetetlen" - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a kormány nagy erőfeszítéseket tett a hosszú távú diverzifikáció érdekében, de ennek sikeréhez időre van szükség.

"Földgázvezetéket nem lehet egyetlen éjszaka alatt megépíteni. Lehet, hogy majd öt-nyolc év múlva Magyarország földgázellátása lehetséges lesz orosz források nélkül is, de hát addig még van négy-öt tél".

"A saját energiaellátásunk biztonságát semmilyen politikai ok miatt nem vagyunk hajlandók feladni" - mondta.

Majd hozzátette, hogy a diverzifikáció minél több új forrás bevonását jelenti, nem pusztán a függőség földrajzi irányának megváltoztatását. "Mi a jövőben is számolunk az orosz energiaforrásokkal több más forrás mellett" - mutatott rá.

Illetve kifejtette, hogy a magyar tapasztalatok szerint a Gazprom megbízható szerződéses partner, s az együttműködés nem esik szankciók hatálya alá, így nincsen ok az orosz energiahordozók kivezetésére. (MTI)