TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Brutális mértékben, az előző év azonos időszakához képest 1378 milliárd forinttal romlott a kormányzati szektor első féléves hiánya. A háttérben természetesen a koronavírus negatív gazdasági hatásai állnak. A GDP-arányos hiány így 5,3 százalékos volt.

Az előzetes adatok szerint 1219 milliárd forint, a GDP 5,3 százaléka volt a kormányzati szektor 2020. I. féléves hiánya. Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 1378 milliárd forinttal, GDP-arányosan 6,0 százalékponttal lett kedvezőtlenebb. A jelentős romlás a koronavírus okozta járvány gazdasági hatásainak és az azok enyhítésére hozott intézkedéseknek a következménye, tett közzé csütörtök reggel a Pénzügyminisztérium.

A kormányzati szektor bevétele 9823 milliárd, kiadása 11 042 milliárd forint volt. A romló egyenlegben közrejátszott, hogy mind a bevételi, mind a kiadási oldalon romlott az egyenleg. A bevételek kisebb mértékben, 140 milliárd forinttal, 1,4 százalékkal csökkentek. Ezen belül a társadalombiztosítási hozzájárulások 4 százalékkal estek vissza, ami értékben 111 milliárd forintot jelentett. A termelési adók 69 milliárd forinttal, 1,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól, amelyen belül 38 milliárd forint, 1,8 százalék volt az áfabevétel visszaesése. A jövedelemadó-bevételek 19 milliárd forinttal, 1,2 százalékkal voltak alacsonyabbak. Az egyéb bevételek 62 milliárd forinttal, 3,9 százalékkal növekedtek.

A kiadások 1239 milliárd forinttal, 12,6 százalékkal nőttek. A bővülés a kifizetett munkavállalói jövedelem esetében 227 milliárd forint (9,7%), a pénzbeni társadalmi juttatásokat illetően 209 milliárd forint (8,5%) volt. A folyó termelőfelhasználás 136 milliárd forinttal, 8,2 százalékkal, a kamatkiadások pedig 38 milliárd forinttal, 7,4 százalékkal nőttek. A bruttó állóeszköz-felhalmozás mérséklődött, a változás 18 milliárd forint (1,6%) volt. A kormányzati szektor egyéb kiadásai 646 milliárd forinttal, 37,5 százalékkal emelkedtek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.