2020. május 4. 05:34

Látványosan csökkent a bűncselekmények - lopások, rablások, gépjármű-feltörések - száma, mióta kihirdették a veszélyhelyzetet.

A koronavírus az élet minden területén bénítólag hat, az embereket a lakásukba, a cégeket leállásra, vagy a termelés radikális csökkentésére kényszeríti. Az utcák elnéptelenedtek, akinek mégis halaszthatatlan dolga akadt, mert a munkája vagy a bevásárlás a lakhelye elhagyására kényszerítette, a saját szemével győződhetett meg arról, hogy például Budapest belvárosa mennyire elnéptelenedett. Nagyon ritkán adatik meg a halandónak - és reméljük jó sokáig nem is fog megadatni - hogy egyedül gyalogolhasson át a Lánchídon, úgy, hogy nem kell kerülgetnie a turistákat, de a dolgukra igyekvő honfitársakat sem.

Könnyen horogra lehet akadni Könnyen horogra lehet akadni

Az elmúlt napokban, a jó idő beálltával persze lazult ez a fegyelem, egyre többen merészkednek ki a terekre, friss levegőt szippantani, optimális esetben az előírt egészségügyi távolságot betartva embertársaikkal találkozni (amit természetesen kiadónk nem tart helyes magatartásnak).

Per pillanat tehát mondhatjuk, hogy egy nem teljes karanténban éljük az életünket, mert meghatározott célból még el lehet hagyni a lakásokat. Ez a szigor hétfőtől már csak Budapestre és Pest megyére korlátozódik, a vidéken élőkre lazább előírások vonatkoznak: mehetnek strandra, beülhetnek az éttermek kerthelyiségeibe. Újra felvehetik az élet fonalát.

Addig azonban hosszú út vezetett, és egyáltalán nem lehet kizárni, hogy idővel újra szigorúbb intézkedések jönnek, amennyiben az esetszámok megint az elfogadható mértéknél gyorsabb ütemben emelkednek.

Amit biztosan tudunk, hogy a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet olyan társadalmi kooperációra késztette a lakosságot, amire eddig nem volt példa. Tulajdonképpen állampolgári kötelességé vált az otthoni munkavégzés, de még a szabadidő otthoni eltöltése is.

Mindez pedig azzal járt, hogy az emberek a nap 24 órájában a lakás négy fala közt intézik ügyeiket: dolgoznak, tanulnak a gyerekekkel, és ha lehetőség van rá, játszanak a kertben.

Vannak, akiknek ez a bezártság különösen rosszul jött. A lopásból, betörésből, egyéb bűncselekményből élők, vagy arra szakosodottak ugyanis azzal szembesültek a veszélyhelyzet kihirdetése óta, hogy elfogytak a placcról az üresen álló, tehát kifosztható lakások, a plázák, zsúfolt közterületek kiürülésével az értéktárgyaiktól megszabadítható járókelők, de még a gépjárműlopás is nehéz szakma lett, mert a tulajdonosok otthon maradásával sokkal több szem figyeli a parkolóban álló gépjárművek körül sündörgőket.

Nem beszélve arról, hogy a kijárási korlátozások a bűnözőkre is vonatkoznak, a fokozott rendőri - sőt, katonai - jelenlét pedig túl nagy kockázatot jelent, könnyű kitűnni a (nem létező) tömegből.

Ha átböngésszük a rendőrségi statisztikákat, akkor azt találjuk, hogy a bűncselekmények száma tényleg komoly mértékben csökkent az elmúlt hetekben. A police.hu oldalon, térképeken lehet lekérdezni az elmúlt 30, illetve 60 nap adatait, különböző bűncselekményekre szűrve, és ezekből egyértelműen megállapítható, hogy a koronavírus hatására jóval kevesebb lett az esetszám a veszélyhelyzet előtti hetekhez képest.

Ha az összes bűncselekményt nézzük - ideértve egyebek mellett a lopásokat, rablásokat, gépjárművek feltörését - akkor azt kapjuk, hogy míg február 3. és március 3. között összesen 13 948 bűncselekmény került be a rendőrség nyilvántartásába (a police.hu 100 ezer lakosra vetítve összesíti az eseteket), addig március 4. és április 3. között (ennél frissebb adat nincs) 9808. Ez 42 százalékos visszaesés, egy olyan időszakban, amikor a jó idő beáltával hagyományosan gazdagabb terep nyílik a bűncselekmények elkövetésére, mivel többen hagyják el a lakásukat: elutaznak vidékre a hétvégéken, vagy beutaznak a városban szórakozni.

Budapesten még meredekebb az esetszám zuhanása: 5377-ről 3718-ra, ami több mint 44 százalékos csökkenésnek felel meg.

Külön megnéztük néhány tipikus bűncselekmény statisztikáját is. Míg Budapesten a február eleji-márciusi eleji időszakra 100 lakásbetörést tüntet fel a térkép, addig március és április eleje között 56-ot. A lopások száma a fővárosban 711 esetről 436-ra csökkent ugyanebben az időszakban. S míg a tél vége felé 192 autót törtek fel a fővárosban, addig a tavasz elején, a koronavírus regisztrált megjelenése után 108 autó jutott hasonló sorsa.

Hasonló tendencia rajzolódik ki a Dunántúlon, illetve a Dunától keletre fekvő országrészeken is. A lopások száma a Dunántúlon például 376-ról 256-ra csökkentek, a keleti országrészben pedig 705-ről 578-ra.

Természetesen nem minden cselekménynél következett be számottevő visszaesés, feltételezhető, hogy a közterületi szabálysértések kategóriában érdemi emelkedést mutathat ki a rendőrség, tekintettel a veszélyhelyzeti szabályok megsértése miatt indult eljárásokra. Főleg a fiatalabbak hajlamosak fittyet hányni a korlátozásokra, és csoportba verődve járják az utcákat, szerveznek programokat. De az idősebb korosztály sem tudja minden esetben betartani az előírásokat a rendőrség tapasztalatai szerint.

Mindazonáltal a számok azt bizonyítják, hogy nem jó üzlet mostanában kisstílű bűnözőnek lenni, és az áprilisi statisztika még szomorúbb képet mutathat a szempontjukból. A május 4-től induló lazítások azonban a hagyományos bűncselekmények esetszámának növeledését is magukkal hozhatják vidéken, mert a fővárosban egyelőre minden marad a "régiben".

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.