TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. április 17. 12:05
mfor.hu

Nem fogják tesztelni a vizsgára érkező fiatalokat - hangzott el az operatív törzs tájékoztatóján, ahol megerősítették lapunk értesülését az egészségügyi dolgozók átirányításának elkezdéséről.

Az operatív törzs mai tájékoztatóján elsőként Maruzsa Zoltán, az EMMI államtitkára ismertette az idei érettségiről szóló kormányrendelet tartalmát. (A rendeletről itt számoltunk be részletesen.) A már ismert, cikkünkben részletezett tényeken túl elhangzott, hogy a végzősöknek idén el kell tekinteniük a ballagástól.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár (Forrás: M1) Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár (Forrás: M1)

Az érettségi vizsgák helyszínén rendőrök fogják felügyelni a rendet, elkerülve, hogy a diákok ne csoportosuljanak. Az államtitkár elmondta továbbá, hogy nem tesztelik az érettségire érkező fiatalokat, mert a lappangási idő miatt ennek nem lenne érdemi hozadéka. Viszont folyamatosan fertőtlenítik a vizsgahelyszíneket.

Ezt követően Müller Cecília országos tisztifőorvos vette át a szót. Megerősítette, hogy a járvány közelít a tömeges megbetegedések szakaszába, mert ugyan a járványgörbe amennyire lehet, lapos, de napról napra látni az emelkedő tendenciát. Lélegeztetőgépen jelenlet 63 fő van, állapotuk "meglehetősen súlyos, de nem reménytelen" - közölte, hozzátéve, hogy közel tíz beteget sikerült már levenni a lélegeztetőgépről.

A kórházi ágyszámkapacitásról elmondta, hogy a rendszerben 66 ezer ágy van, de nem mind foglalt: az elmúlt évek adatai alapján 65-70 százalékukat használják. Az első lépcsőben 50 százalékos ágyszám-felszabadításhoz tehát mintegy 15 százalékot kell még felszabadítani - jelezte (ez nem volt egyértelmű Orbán Viktor reggeli nyilatkozatában). A betegek átkerülhetnek másik intézménybe, állapottól függően, vagy haza is bocsáthatják. Ennek eldöntése kizárólag orvosszakmai kérdés - nyomatékosította az országos tisztifőorvos.

Az újságírói kérdésekre az alábbi válaszok születtek:

  • Valóban több ezerrel csökkent a házi karanténban lévők száma, a külföldről hazaérkező, 14 napos karanténba helyezetteknél ugyanis nagy számban járt le a korlátozás.
  • Rendkívüli helyzetben rendkívüli intézkedések kellenek, ezért Budapesten és vidéken is történtek már árirányítások új állomáshelyre az egészségügyi dolgozóknál - erősítette meg lapunk értesülését az országos tisztifőorvos.
  • A koronavírus összesen 12 idősotthonban jelent meg eddig, 3 intézményben nagyobb számban. A betegséggel összefüggésben összesen 31 fő halt meg.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.