<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A második hullám árnyékában körülnéztünk, hogy melyek a legelképesztőbb álhírek és pletykák, amelyek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban szárnyra keltek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az álhírek gyorsabban terjednek, mint maga a vírus. Ezért az Európai Unió a saját honlapján igyekszik a hihetetlen számú és tartalmú fake news ellen küzdeni, mert úgy véli, a koronavírussal kapcsolatos megtévesztő információk elleni határozott fellépés életeket ment.

A 5G tartja magát a legjobban. Fotó: Pixabay
A 5G tartja magát a legjobban. Fotó: Pixabay

Az Európai Bizottság január óta többek között így próbál küzdeni a tendencia ellen:

  • a Twitter több mint 3,4 millió gyanús felhasználójával szemben járt el, akik koronavírussal foglalkozó vitafórumokat vettek célba.
  • kérésére a Google-höz tartozó YouTube több mint 100 ezer gyanús videót vizsgált meg. A Google egyébként 6,5 milliárd dollárral száll be olyan nonprofit szervezetek mellé, akik specifikusan az online terjedő hamis információk ellen küzdenek.
  • elérte, hogy a Microsoft folyamatosan látható tájékoztató panelt tett közzé a LinkedIn felületén, és létrehozott egy online koronavírus-hírközpontot Daily Rundown néven, mely naponta 96 millió felhasználót ér el.
  • az online platformokról több millió félrevezető – túlárazott, hatástalan vagy potenciálisan veszélyes terméket reklámozó – online hirdetést távolítottak el.

És most lássuk, melyek azok a legdurvább álhírek, amelyek a koronavírus-járvány óta napvilágot láttak. Ezzel kapcsolatban egy nemrégiben megtartott online konferencián Krekó Péter, a Political Capital igazgatója azt mondta, az összeesküvés-elméletek közös vonása például, hogy egyszerű, rövidre zárt magyarázatot kínálnak, illetve felelőst is megneveznek.

Egy friss kutatás pedig arra mutat rá, hogy az álhíreknek köszönhetően legalább 800 ezer ember halt meg a világon. Az amerikai kutatók december 31. és április 5. között megjelent 2311 álhírekkel foglalkoztak, 25 nyelven és 87 országból.

A legnagyobb összeesküvés-elméletek

1. Az 5G-létesítmények terjesztik a vírust: A koronavírus nem foglalkozik azzal, hogy milyen mobilhálózatot használunk; kizárólag cseppfertőzéssel, azaz a köhögés, tüsszentés, illetve kilégzés során a levegőbe kerülő váladékcseppekkel terjed egyik emberről a másikra. Koronavírus-fertőzéseket világszerte észleltek, az 5G-t viszont még nem vezették be mindenhol. Számos olyan országban, ahol nem telepítettek 5G-hálózatot, a koronavírus-járvány jelentős méreteket öltött. Az 5G egyszerűen a mobilhálózatok következő generációja, és a jelenlegi 4G hálózatokhoz hasonlóan nem tud kölcsönhatásba lépni egy olyan vírussal, amely csak folyékony halmazállapotú közegben képes életben maradni.

2. Bill Gates felelős a koronavírus-járvány kitöréséért. sőt, arra akarja használni a vakcinát, hogy mikrochipet ültessen be az emberekbe. Minden valószínűség szerint mindez onnan indult, hogy Gates már 2015-ben közelgő pandémiáról beszélt. A Bill és Melinda Gates Alapítvány már jó ideje világszintű küzdelmet folytat a veszélyes betegségek, például a gyermekbénulás felszámolásáért. A koronavírus-járvány megfékezése céljából az alapítvány 125 millió dollárral segíti azokat az összehangolt nemzetközi erőfeszítéseket, amelyek diagnosztikai eszközök, kezelések és oltóanyagok kifejlesztésére és bevezetésére irányulnak.

3. A mobilos kontaktkövetés világméretű összeesküvés: az Európai Bizottság felkérte a távközlési cégeket, hogy kivételesen bocsássanak rendelkezésére teljesen anonimizált és összesített mobil metaadatokat. A lakossági mozgásra vonatkozó adatok elemzése ugyanis a vírus terjedése és a korlátozó intézkedések közötti összefüggéseket mutatja meg. Mindez nem jár személyes adatok felhasználásával, és teljes mértékben megfelel az EU általános adatvédelmi rendeletének és az internetes adatvédelemre vonatkozó szabályoknak, s a rendszer nem teszi lehetővé személyek azonosítását.

4. Kínai kémek lopták el a vírust egy kanadai laboratóriumból. A Nature Medicine tanulmányából az derül ki, hogy hogy az új koronavírus fehérjetüskéjének RBD-része úgy változott, hogy hatékonyan támadhassa az emberi sejtek külső részén található ACE2 nevű molekulát. A fehérjetüske annyira hatékonyan kötődött az emberi sejtekhez, hogy a tudósok arra jutottak, természetes szelekció eredményezte a létrejöttét, nem genetikai tervezés. A vírus „gerince”, vagyis teljes molekuláris szerkezete is bizonyíték erre. Krisitan Andersen, a Scripps Kutatóintézet immunológusa szerint ha valaki megpróbált volna új koronavírus-kórokozót szerkeszteni, akkor egy már ismert, betegséget okozó gerincéből indult volna ki. Ezzel szemben a COVID-19 gerince lényegesen eltér a már ismert koronavírusokétól, és leginkább a denevérekben és tobzoskákban található rokon vírusokhoz hasonlít.  

5. A világ elitje szándékosan indította el a járványt, hogy megfékezze a globális népesség növekedését: az olyan globális kihívások, mint a Föld népességének növekedése reális veszély, ugyanakkor az előző elmélet indoklása ezt is cáfolja.

Itt vannak az ártalmas pletykák is

A Országos Széchenyi Könyvtár Könyvtári Intézetének tanulmányából az derül ki, hogy 2020 január-március között 900 százalékkal nőtt az álhírek száma. Felhívják a figyelmet, hogy a WHO mítoszromboló oldalán tételesen cáfolja az álhíreket.

És felsorolnak pár durva PLETYKÁT is, melyekből egy kis ízelítő:

1. Az EU-s tagállamok egymás elől veszik el az orvosi felszereléseket a hiány miatt. A járvány kezdetén valóban nagy harc folyt a lélegeztetőgépek beszerzéséért, de ez már a múlté. Igaz, közben kiderült, hogy Magyarország kicsit túlvásárolta magát.

2. Európai vírus, amerikai vírus, kínai vírus? Mindenki másnak „tulajdonítja” a COVIS-19-et. Emberi vírusról van szó, bőrszínre való tekintet nélkül. A fertőzés egyetlen meghatározott populációnak vagy csoportnak sem a sajátja.

3. Már gyógyítható a koronavírus: internetes csalók naiv embereket vesznek rá arra, hogy pénzt dobjanak ki gyógyító maszkokra és tablettákra, pedig ezeket még fel sem találták.

4. Ha fertőtlenítőt iszunk, kiírtjuk a vírust a szervezetünkből: még nem találtak fel olyan fertőtlenítőszert, amely az emberi szervezetbe jutva kiírtja a koronavírust. A BBC tanulmánya szerint 5800 ember került kórházba és legalább 800-an meghaltak, mert elhitték például azt, hogy metanol vagy más alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt ittak.

5. A fokhagyma fogyasztása megvéd a koronavírustól: nagyon egészséges zöldség, de semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy megvédene a vírustól.

5. Az influenza elleni oltás megvéd a COVID-19-től: teljesen új vakcinát kell kifejleszteni, a forgalomban lévő influenza-oltások hatástalanok az új koronavírus ellen.

6. A kézszárítók alkalmasak a vírus elpusztítására: minden tudományos alapot nélkülöz, viszont mindig mossunk kezet szappannal vagy fertőtlenítőt tartalmazó oldattal és jól töröljük meg, vagy szárítsuk meg meleg levegős szárítóval.