TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A külgazdasági és külügyminisztérium kiemelkedő aktivitás révén olyan mennyiségben szerzett be lélegeztetőgépet, amennyit a legextrémebb járványhelyzetben sem fog az ország felhasználni. Hogy ne raktárba porosodjanak a gépek a határon túlra kerül egy részük.

A koronavírus-járvány okozta nemzetközi helyzetre tekintettel az állami vagyonról szóló törvény alapján az állam tulajdonában álló 21 lélegeztető gép ingyenes átruházásáról döntött a kormány egy Kárpátalján működő segélyszervezet számára a helyi lakosság megsegítése érdekében.

Az Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározat a külgazdasági és külügyminisztert jelölte ki a kárpátaljai szervezettel való kapcsolattartásra, míg az EMMI vezetőjének feladata, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket az állami vagyonelemek tulajdonosi joggyakorlója, így az Állami Egészségügyi Ellátó Központ felé az átadás végrehajtása érdekében.

Magyar fejlesztésű lélegezetőgép is készült a beszerzések mellett (Fotó: koronavirus.gov.hu) Magyar fejlesztésű lélegezetőgép is készült a beszerzések mellett (Fotó: koronavirus.gov.hu)

Kommentár

A hazai sajtóban számos anyag próbálta megfejteni, hogy a külügy miért volt ennyire aktív a lélegeztető gépek beszerzésénél. Korábban ugyanis a lehető legrosszabb forgatókönyvre készülve Orbán Viktor 8000 darabos lélegeztetőgép kapacitást tartott szükségesnek, ehhez képest 16 ezer készüléket vettek. Egy részét ráadásul a nyár folyamán, amikor a járvány már visszahúzódóban volt, és látszott, hogy a kapacitásoknak csupán a töredékét kellett használni. A beszerzések ára kapcsán is polémia alakult ki, hiszen Magyarország egy típust jóval drágábban vett meg, mint Szlovénia, ahol a beszerzési ár miatt korrupciós botrányt kiáltottak. A hazai beszerzés margójára kívánkozik még, hogy az egészségügyből származó információk szerint jelenleg az Orbán Viktor által kívánatosnak tartott 8 ezer gépre sincs kellő számú szakember, akik ezeket folyamatosan működtetni és kezelni tudnák.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.