2p

Pont annyira nehéz az alacsonykeresetű családoknak előrébb lépni Magyarországon, mint Kínában vagy Indiában.

Megdöbbentő és hazánk számára cseppet sem hízelgő grafikont tett közzé az OECD a Facebook-oldalán. Az ábra azt mutatja meg, mennyire nehéz kitörni a szegény családoknak Magyarországon, és a kitörés alatt itt most csak annyit kell érteni, hogy az átlagos jövedelmi szintet el tudják érni. A nemzetközi szervezet azt vizsgálta meg, hány generáció kell ahhoz, hogy ez a "kitörés" megvalósuljon.

Magyarország esetében ritka elkeserítő a helyzet, hiszen az OECD mérése szerint 7 generáció szükséges az előrelépéshez, ami azt jelenti, hogy jó eséllyel egy szegény családba született magyar élete végéig a szülei által megteremtett körülményeket fogja tudni továbbadni. Rajtunk kívül a kasztrendszert "fenntartó" Indiában és Kínában kell ennyi idő az előrelépéshez, Brazíliában és Dél-Afrikában 9, míg Kolumbiában 11 generáció alatt tud végbemenni az előrelépés.

Ez a 7 generáció egyébként EU-szinten is a legrosszabb adat, bár az némileg meglepő lehet, hogy a nálunk jóval fejlettebb és magasabb jövedelmi viszonyokkal jellemzett Németországban és Franciaországban is 6 generáció alatt történhet előrelépés. Az OECD-tagállamok átlaga egyébként 4,5 generáció, a legelőnyösebb helyzetben pedig a dánok vannak. Itt ugyanis mindössze 2 generáció elég ahhoz, hogy valaki ki tudjon törni a szegénységből. Nem sokkal rosszabb a helyzet ugyanakkor a többi északi országban sem, hiszen Finnországban, Norvégiában és Svédországban egyaránt 3 generációnak kell eltelnie a változáshoz.

Forrás: OECD
Forrás: OECD

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!