4p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Korszerű stadionokkal és multifunkciós csarnokokkal kedveskednek a legnagyobb sportberuházásokat elnyert építőipari vállalatok a miniszterelnöknek.

Napokon belül átadják a népligeti Budapesti Multifunkciós Arénát a Market Építő Zrt. generálkivitelezésében. A közel 100 milliárd forintos beruházást a januárban kezdődő férfi kézilabda Európa-bajnokságra időzítették, hamarosan a próbaüzem jön, immár élesben. Az 50 ezer négyzetméter alapterületű, 20 022 fős befogadóképességű létesítmény építése két évvel ezelőtt kezdődött.

A népligeti csarnoknál már megvolt a fénypróba is (fotó: MTI)
A népligeti csarnoknál már megvolt a fénypróba is (fotó: MTI)

Szegeden - ugyancsak az esemény miatt - szintén elkészült a sportcsarnok (Pick Aréna), ott hamarosan BL-meccset játszik a helyi férfi kézilabdacsapat. Az eb-nek szintén helyet adó létesítményt a közbeszerzéseket rendre elnyerő West Hungária Bau (WHB) vezetésével építették. A közpénzekből megvalósuló beruházásoknál sikeresen szerepelő Hunép Zrt. is hozzá tette a magáét, ez a vállalat újíthatta fel a debreceni sportcsarnokot 2,5 milliárd forintért. Ott novemberben volt az átadás és akkortól Főnix Arénának nevezik a sportközpontot, a fenti összegből 600 millió forint TAO-pénz, ezt adta a kézilabdaszövetség.

Paár Attila milliárdos nagyvállalkozó cége (WHB) idén képletesen egy másik stadiont is letett a kormányfő karácsonyfája alá (a Pharos '95 Kft-vel közösen), mégpedig a nyolcezer fős kispesti Bozsik stadiont - nettó 12 miliárd forintért. Ugyanez a cég készül szalagátvágásra Sukorón is, ahol a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémiát építheti mintegy nettó 44 milliárd forintért, ennek alapkőletétele késő ősszel volt.

Hálás volt a sok megbízásért a kormánynak Mészáros Lőrinc egyik nagy cége, a ZÁÉV Zrt is. Vezetői egyebek mellett a napokban vágták át a nemzeti színű szalagot Nagykanizsán a Kanizsa Arénánál. A Modern Városok Program keretében mintegy 15 milliárd forintból felépült, 12 ezer négyzetméteres sport- és rendezvénycsarnokban háromezer férőhelyet alakítottak ki. Az elképzelések szerint a sport mellett művészeti eseményeknek, illetve kiállításoknak, vásároknak, konferenciáknak adhat otthont, ilyenekre eddig nem volt megfelelő helyszín a városban.

Mészáros Lőrinc cége építhette a napokban átadott Kanizsa Arénát is (fotó: MTI)
Mészáros Lőrinc cége építhette a napokban átadott Kanizsa Arénát is (fotó: MTI)

A felcsúti milliárdos cége (és a szintén masszív NER-tag Magyar Építő Zrt.) két másik nagyberuházás esetében is csupa jót jelenthet így közel a karácsonyhoz. Beemelték az utolsó hatalmas acélszerkezeti elemet a 204 milliárd forintért épülő Nemzeti Atlétikai Stadionnál, kőhajításra a Rákóczi híd pesti lábától. Hamarosan elkezdődhet az óriási létesítmény teljes befedése, átadás várhatóan jövő év legvégén lesz. A Testnevelési Egyetem új budai campusának bővítése is jól halad a BAH csomópontnál, ott már átadásközeli állapotban van az 1500 fős multifunkciós sportcsarnok.

Veszprémben megkezdődött a Városi Sportcsarnok felújítása és bővítése. Pár napja adták át a kapcsolódó új, 1500 négyzetméteres tornacsarnokot. Ott is a Modern Városok Program finanszírozásából építkezett, vagyis közpénzt kapott a kivitelező VEMÉVSZER Kft. és a MIN-TECH Kft. konzorciuma, a számlán 1,2 milliárd forint állt.

A ZÁÉV-Magyar Építő páros közben kettőzött erővel dolgozhat az új kőbányai multifunkciós csarnokon és uszodán, ennek a közbeszerzésén tavasszal lettek nyertesek. Összesen nettó 47 milliárd forintos projektről van szó, aminek a kivitelezése várhatóan csak a jövő évi választások után kezdődhet meg és 2023-ban adhatják át.

A Market egyébként máshol is munkához jutott. Néhány hete derült ki, hogy a székesfehérvári Alba Arénát is ők húzhatják fel, nettó 35 milliárd forintért. A megyeszékhelyen már régóta szükség volt a korszerűtlen és kicsinek bizonyult jégcsarnok helyett egy megfelelő sportingatlant kialakítani. A közbeszerzésen elnyert kivitelezés során egy 6000+2250 fő befogadására alkalmas csarnokot építenek és több infrastrukturális munka is vár rájuk. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!