<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az örményországi Mecamor városa melletti atomerőmű üzemidejét 2026-ig hosszabbították meg. Az átalakítások során olyan biztonság- és hatékonyságnövelő intézkedéseket hajtottak végre, hogy a létesítmény akár 2036-ig képes lesz működni.

Ilyen típusú reaktor üzemidejének meghosszabbítására még nem volt példa, pedig Finnországban is dolgoznak egy hasonló projekten. Az örmény korszerűsítés azért lehet nagyon izgalmas kérdés Magyarországon, mert az év elején Paks kapcsán a Magyar Villamos Művek (MVM) is elindított egy vizsgálatot a VVER-440 típusú reaktorok üzemidejének 50 évről 60 évre történő meghosszabbítása ügyében.

Paks 1 tovább működésének vizsgálata azért lett sürgető, mert egyrészt a Paks 2 beruházás több éves csúszásban van, másrészt mert a gazdasági számítások azt mutatják, hogy egy ilyen projekt nagyon gazdaságos lenne. Különösen, hogy kiderült, nemcsak az üzemidőt lehet meghosszabbítani, hanem ezeknek a reaktoroknak az áram termelését is lehet növelni. Az meg egyre nyilvánvalóbb, hogy Magyarország számára nem kerülhető meg az atomenergia, miután rendkívül szegények vagyunk energiahordozókban. Erről beszélt nekünk a közelmúltban Aszódi Attila mérnök, a Budapest Műszaki Egyetem tanára.

Paks 1 meghosszabbításában az is nagyon fontos szempont, hogy valószínűleg még az ellenzék is el tudná fogadni. Legfontosabb szakértőjük e témában Mártha Imre, az MVM korábbi vezetője ugyanis támogatna egy ilyen elképzelést.

Magyarország számára is példa lehet az örmény atomerőmű korszerűsítése. (Fotó: Roszatom)Magyarország számára is példa lehet az örmény atomerőmű korszerűsítése. (Fotó: Roszatom)

Örményországban a korszerűsítésnek köszönhetően az atomerőmű 2. blokkja megfelel a mai nemzetközi követelményeknek – hangsúlyozta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója. Sajtóközleményük szerint az atomerőművi blokk felújítása 2015-ben kezdődött, azóta rengeteg munkát végeztek el a biztonság növelése, a berendezések ellenőrzése és cseréje során. Mindez lehetővé tette a blokk kapacitásának 15 százalékos növelését. Az atomerőműben elvégzett egyik legfontosabb feladat a reaktortartály hőkezelése volt, amelynek köszönhetően sikerült a fém eredeti állapotát 85 százalékban helyreállítani, miután a fémötvözetből készült reaktortartály falának mechanikai tulajdonságai a folyamatos neutronfluxus miatt az üzemeltetés során megváltoztak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.