2p

Az örményországi Mecamor városa melletti atomerőmű üzemidejét 2026-ig hosszabbították meg. Az átalakítások során olyan biztonság- és hatékonyságnövelő intézkedéseket hajtottak végre, hogy a létesítmény akár 2036-ig képes lesz működni.

Ilyen típusú reaktor üzemidejének meghosszabbítására még nem volt példa, pedig Finnországban is dolgoznak egy hasonló projekten. Az örmény korszerűsítés azért lehet nagyon izgalmas kérdés Magyarországon, mert az év elején Paks kapcsán a Magyar Villamos Művek (MVM) is elindított egy vizsgálatot a VVER-440 típusú reaktorok üzemidejének 50 évről 60 évre történő meghosszabbítása ügyében.

Paks 1 tovább működésének vizsgálata azért lett sürgető, mert egyrészt a Paks 2 beruházás több éves csúszásban van, másrészt mert a gazdasági számítások azt mutatják, hogy egy ilyen projekt nagyon gazdaságos lenne. Különösen, hogy kiderült, nemcsak az üzemidőt lehet meghosszabbítani, hanem ezeknek a reaktoroknak az áram termelését is lehet növelni. Az meg egyre nyilvánvalóbb, hogy Magyarország számára nem kerülhető meg az atomenergia, miután rendkívül szegények vagyunk energiahordozókban. Erről beszélt nekünk a közelmúltban Aszódi Attila mérnök, a Budapest Műszaki Egyetem tanára.

Paks 1 meghosszabbításában az is nagyon fontos szempont, hogy valószínűleg még az ellenzék is el tudná fogadni. Legfontosabb szakértőjük e témában Mártha Imre, az MVM korábbi vezetője ugyanis támogatna egy ilyen elképzelést.

Magyarország számára is példa lehet az örmény atomerőmű korszerűsítése. (Fotó: Roszatom)
Magyarország számára is példa lehet az örmény atomerőmű korszerűsítése. (Fotó: Roszatom)

Örményországban a korszerűsítésnek köszönhetően az atomerőmű 2. blokkja megfelel a mai nemzetközi követelményeknek – hangsúlyozta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója. Sajtóközleményük szerint az atomerőművi blokk felújítása 2015-ben kezdődött, azóta rengeteg munkát végeztek el a biztonság növelése, a berendezések ellenőrzése és cseréje során. Mindez lehetővé tette a blokk kapacitásának 15 százalékos növelését. Az atomerőműben elvégzett egyik legfontosabb feladat a reaktortartály hőkezelése volt, amelynek köszönhetően sikerült a fém eredeti állapotát 85 százalékban helyreállítani, miután a fémötvözetből készült reaktortartály falának mechanikai tulajdonságai a folyamatos neutronfluxus miatt az üzemeltetés során megváltoztak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!