TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. március 28. 17:01
MTI

A PM 4 százalék, az MNB 3 százalék körüli növekedésre lát esélyt a következő években.

A magyar gazdaság 4 százalék körül bővülhet a következő években is Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára szerint, aki a V4+Románia befektetési szemináriumon leszögezte, a költségvetés megfelelő tartalékokkal rendelkezik arra az esetre, ha a külső kereslet visszaesne.

A Pénzügyminisztérium épülete A Pénzügyminisztérium épülete

A Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett csütörtöki, budapesti tanácskozáson az államtitkár kifejtette, a kormányzat bevételei nincsenek veszélyben, hiszen azokat a béremelkedéssel támogatott fogyasztás tovább generálja, és a vállalati beruházások is hozzájárulnak a GDP-bővüléséhez.

A jelentős GDP-bővülés és a nagyon alacsony munkanélküliség mellett a magyar gazdaság teljesítménye valószínűleg közel jár potenciális szintjéhez - jelezte Gion Gábor. A pénzügyi jelzőszámok, így például a többletet mutató folyó fizetési mérleg és a háztartások magas megtakarítási rátája azt mutatják, hogy a gazdaság nincs túlhevült állapotban, a jelenlegi fiskális politika megfelelő - emelte ki.

Szavai szerint nagyon fontos feladat a családtámogatási program megvalósítása, amely nem veszélyezteti a költségvetésben rögzített célokat. Kiemelte: jövőre 150 milliárd forintot különít el a kormányzat a demográfiai program megvalósítására.

Mfor-vélemény: Érdemes felidézni a Magyar Nemzeti Bank ma kiadott inflációs jelentését, mert más pályát rajzolnak fel abban Matolcsy Györgyék, mint amiről a Pénzügyminisztérium illetékes beszélt. A jegybank szerint a következő években nem bővül 4 százalék körüli mértékben a magyar gazdaság, inkább 3 százalékhoz lesz közelebb az ütem. Konkrétan jövőre 3,2, egy évvel később pedig 3 százalékos növekedésre lát esélyt az MNB. Vagyis a gazdaságra a legnagyobb hatással lévő két intézmény álláspontja észrevehetően eltér a makropályát illetően.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.