3p

Megawattóránként több mint 550 euróra jön ki a fővárosi Madách Színház által közbeszerzés keretében vásárolt földgáz ára. A piaci csúcs augusztus végén 339 euró volt.

Egy évre 4 millió 350 ezer megajoule földgázenergiát vásárol a Madách Színház az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-től – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő pénteki számából. A hirdetmény rögzíti, hogy ajánlatkérő ettől a mennyiségtől plusz-mínusz 15 százalékkal eltérhet.

A közbeszerzési dokumentumok közt fellelhető, szeptember 15-i keltezésű összegezés V.2.7. pontjának tanúsága szerint az energiaszolgáltató megajoule-onként csaknem 63 (egész pontosan 62,897) forintért ajánlotta a földgázt az intézménynek, azaz a megawattóránkénti ár 226 429,2 forint. Ezen a héten az euró hivatalos MNB-árfolyama 395 és 405 forint között mozgott, szeptember 15-én 405,65 forint volt, vagyis

az energiahordozó megawattóránkénti egységára az ajánlat szerint meghaladta az 558 eurót!

Ilyen magas energiaárra pedig nem volt példa a nemzetközi piacon sem. Laptársuk, a Privátbankár napi rendszerességgel szemlézi a földgáz tőzsdei árfolyamát, a pénteki nap reggelén például megawattóránként 119 eurót kellett fizetni az energiahordozóért, de az összegezés elkészültekor, szeptember 15-én is „csak” 214 euró volt az egységár.

Jogos felvetés, hogy a közbeszerzés július végi kiírásakor a gáz piaci ára meredeken emelkedett, azonban az eredetileg kitűzött, augusztus 29-i ajánlattételi időpontot később szeptember 8-ra módosították, amikor már a csúcsot jelentő 339 eurós árról 220 euróra csökkent a földgáz tőzsdei ára, és az euró árfolyama sem tért el jelentősen az egy héttel későbbitől (397,57 forint/euró).

Méregdrágán veszik a gázt (Fotó: Madách Színház / Facebook)
Méregdrágán veszik a gázt (Fotó: Madách Színház / Facebook)

Pikánsnak hangzik, de a közbeszerzési értesítőben szerepel egy ilyen kitétel:

„A gazdasági szempontok vizsgálata során Ajánlatkérő (vagyis a Madách Színház – A szerk.) megállapította, hogy a közbeszerzés egy részére történő ajánlattétel nem egyeztethető össze a gazdasági ésszerűséggel (sic!), tekintettel arra, hogy nagyobb mennyiségnél kedvezőbb árat kapunk.”

Csakhogy az egyéves szerződés egy ilyen bizonytalan piaci környezetben nem tűnik észszerűnek. Mint az az önkormányzati vezetőkkel, ernyőszervezetek képviselőivel folytatott beszélgetésekből kiderült, ők akkor inkább rövid távú szerződésekben gondolkodtak, bízva abban, hogy a kiugróan magas energiaárak csökkenni fognak – ami, mint látható, be is következett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!