3p

Annyi cége van Mészáros Lőrincnek, hogy minden nap történik velük valami: most éppen egy tervezőirodával lett gazdagabb a cégháló, ami megkönnyítheti az építkezéseket.

Nincs is annál optimálisabb helyzet, amikor egy építkezés esetében a megrendelőnek, a tervezőnek és a kivitelezőnek is azonos a végső tulajdonosa. Ez nagyban megkönnyítheti az esetleges szakmai vagy finanszírozási viták megoldását. A Mészáros-birodalmon belül már eddig is adva volt ez a lehetőség, de úgy döntöttek, hogy megduplázzák az alternatívák számát.

Mészáros Lőrinc egyik építőipari zászlóshajója, a zalaegerszegi ZÁÉV Zrt. ugyanis november 7-én többségi tulajdonosa lett az ArchiNEST Építész és Mérnökiroda Kft.-nek.

Az ArchiNest Kft. 2017-ben azzal a céllal jött létre, hogy egyesítse az építészeti tervezéssel az épületek, illetve az épített műtárgyak létrehozásának mérnök szolgáltatásaival összefüggő feladatok hasznos és magas színvonalú tudását

- szól a cég bemutatkozása, amelynek eddig a nagykanizsai Telona Építő Zrt. volt a többségi tulajdonosa.

A Telona Boros László tulajdonában áll, aki korábban a ZÁÉV-nél dolgozott. Mészáros Lőrincnek és Boros Lászlónak pedig van egy közös cégük is: a Dunántúli Magasépítő Kft.-nek a Telona mellett a Mészáros-birodalomba tartozó Pannon Speed Pro Vagyonkezelő Zrt. a birtokosa. Az ArchiNEST Építész és Mérnökiroda Kft.-nek. pedig egyelőre továbbra is Boros László maradt az ügyvezetője. Tehát azt nem lehet mondani, hogy a mérnökiroda eddig távol lett volna a felcsúti gazdagembertől, de most már ténylegesen a nevére vette.

Családi tervezés. Fotó: Pixabay
Családi tervezés. Fotó: Pixabay

Az elmúlt években szépen fejlődött a cég, de éppen 2022-ben következett be egy törés: 245 millió forintos bevétele mellett 48,7 millió forintos veszteséggel zártak.

 

Leginkább színházak felújítási terveivel foglalkoznak. Lapunk is megírta júliusban, hogy a budapesti József Attila Színházra kiírt közbeszerzést Mészáros Lőrinc gyerekeinek a cége, a Fejér-B.Á.L., valamint a vele közösen pályázó Építő- és épületkarbantartó Zrt., rövidítve Épkar nyerte el. A felújítás tervei nem kevesebb, mint nettó egymilliárd forintba kerültek. A terveket pedig az akkor még nem a Mészáros-birodalomba tartozó ArchiNEST készítette el két másik irodával közösen.

Egyelőre nem tudni, hogy miért kellett még egy tervező iroda a céghálóba. A Mészáros családnak ugyanis már van ilyen profilú társasága: a felcsúti FEJÉR Tervező és Mérnökiroda Kft, amelyet FEJÉR-B.Á.L. Zrt. alapított 2017-ben.

A cégműködés során tapasztalt tervezési feladatok mennyisége, komplexitása és ágazati sajátosságai néhány év után indokolttá tették az önálló tervezőcég alapítását, így a tervezési és kivitelezési tevékenység elválasztásához 2017 folyamán megalapította a FEJÉR Tervező és Mérnökiroda Kft-t

- szól a cégalapítás indoklása.

Ez a vállalkozás szépen fejlődik: tavaly már 2,5 milliárd forintos bevétel mellett egymilliárd forintos profittal zártak. Leginkább az állami szektorból kapnak megbízásokat, illetve Mészáros Lőrinc egyéb cégeitől.

Eddig a családi építkezésnek a legszebb példája a Balatonról származik. A Hunguest Hotels Zrt. a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által kiosztott vissza nem térítendő állami támogatást is felhasználva a Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel újíttathatta fel a szállodáját Balatonalmádiban. Ez azért érdekes, mert a Hunguest Mészáros Lőrinc, míg a Fejér-B.Á.L. a felcsúti milliárdos gyerekeinek érdekeltsége, így a családi hálón belül maradhattak a közpénzből is finanszírozott felújítás költségei.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!