2p

A brit kormányt segítő tudósok szerint a tervezett szigorítások nem elég kemények. Néhány napja viszont más professzorok épp a korlátozások eltörlése érdekében kezdtek aláírásgyűjtésbe.

A jelek szerint nem csak a „köznépet”, hanem a tudományos szakembereket is mélyen megosztja a koronavírus-válság: néhány nap alatt a tudóstársadalmon belül is egymással homlokegyenest ellentmondó vélemények láttak napvilágot arra vonatkozóan, hogyan kellene kezelni a mindennapokat ismét egyre súlyosabban érintő krízist, írja laptársunk, a Privátbankár.hu.

London (Forrás: Pexels/Negative Space)
London (Forrás: Pexels/Negative Space)

A brit kormányt segítő tanácsadó testület (Tudományos Tanácsadó Csoport Vészhelyzetekre, Sage) most azzal állt elő, hogy

a járvány megfékezésére bevezetni tervezett korlátozások nem elég kemények.

Úgy vélik, hogy a pubok és éttermek jövő hétre tervezett bezárása Anglia középső és északi részén valószínűleg nem fogja kezelhető szintre leszorítani a regisztrált fertőzöttek számát, amely – Európa számos más országához hasonlóan – Nagy-Britanniában is megugrott a nyár vége óta.

Szerintük már két-három héttel ezelőtt be kellett volna zárni a vendéglátó egységeket két hétre, és egyéb, a társadalmi életet érintő korlátozásokat is be kellett volna vezetni.

A testület egyik tagja, John Edmunds szerint a szigorra azért lenne szükség, hogy

elkerüljék az egészségügy túlterhelését.

Ugyanakkor épp a héten tett közzé egy deklarációt tudósok egy csoportja, amelyben stratégiaváltásra szólítják fel a világ országainak kormányait.

Sunetra Gupta (Oxfordi Egyetem), Jay Bhattacharya (Stanford Egyetem) és Martin Kulldorff (Harvard  Egyetem) deklarációjukban azt írják:

A járvány terjedésének megakadályozására elrendelt karanténnak és korlátozásoknak pusztító hatásuk van a közegészségügyre az általános ellátás megszakítása és a lelki egészség károsítása által.

Azt javasolják, hogy az időseket és más, veszélyeztetett csoportokat meg kell védeni

a fiatal és egészséges emberek számára ugyanakkor azonnal lehetővé kell tenni a megszokott életük folytatását.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!