<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A brit kormányt segítő tudósok szerint a tervezett szigorítások nem elég kemények. Néhány napja viszont más professzorok épp a korlátozások eltörlése érdekében kezdtek aláírásgyűjtésbe.

A jelek szerint nem csak a „köznépet”, hanem a tudományos szakembereket is mélyen megosztja a koronavírus-válság: néhány nap alatt a tudóstársadalmon belül is egymással homlokegyenest ellentmondó vélemények láttak napvilágot arra vonatkozóan, hogyan kellene kezelni a mindennapokat ismét egyre súlyosabban érintő krízist, írja laptársunk, a Privátbankár.hu.

London (Forrás: Pexels/Negative Space)London (Forrás: Pexels/Negative Space)

A brit kormányt segítő tanácsadó testület (Tudományos Tanácsadó Csoport Vészhelyzetekre, Sage) most azzal állt elő, hogy

a járvány megfékezésére bevezetni tervezett korlátozások nem elég kemények.

Úgy vélik, hogy a pubok és éttermek jövő hétre tervezett bezárása Anglia középső és északi részén valószínűleg nem fogja kezelhető szintre leszorítani a regisztrált fertőzöttek számát, amely – Európa számos más országához hasonlóan – Nagy-Britanniában is megugrott a nyár vége óta.

Szerintük már két-három héttel ezelőtt be kellett volna zárni a vendéglátó egységeket két hétre, és egyéb, a társadalmi életet érintő korlátozásokat is be kellett volna vezetni.

A testület egyik tagja, John Edmunds szerint a szigorra azért lenne szükség, hogy

elkerüljék az egészségügy túlterhelését.

Ugyanakkor épp a héten tett közzé egy deklarációt tudósok egy csoportja, amelyben stratégiaváltásra szólítják fel a világ országainak kormányait.

Sunetra Gupta (Oxfordi Egyetem), Jay Bhattacharya (Stanford Egyetem) és Martin Kulldorff (Harvard  Egyetem) deklarációjukban azt írják:

A járvány terjedésének megakadályozására elrendelt karanténnak és korlátozásoknak pusztító hatásuk van a közegészségügyre az általános ellátás megszakítása és a lelki egészség károsítása által.

Azt javasolják, hogy az időseket és más, veszélyeztetett csoportokat meg kell védeni

a fiatal és egészséges emberek számára ugyanakkor azonnal lehetővé kell tenni a megszokott életük folytatását.

További részletek a Privátbankár.hu cikkében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.